Berza

Wall Street porastao više od 1 posto

Autor: Biznis.ba
Wall Street porastao više od 1 posto

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli više od 1 posto, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 1,0 posto, na 32.717 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,42 posto, na 4.027 bodova, a Nasdaq indeks 1,79 posto, na 11.926 bodova.

Nakon pada dva dana zaredom, S&P indeks tehnološkog sektora jučer je snažno porastao, pri čemu je cijena dionice Micron Technologya skočila više od 7 posto.

Taj proizvođač čipova najavio je da će mu prihodi u tekućem tromjesečju pasti, što je u skladu s očekivanjima na tržištu, ali da će mu prodaja u 2025. godini porasti zbog razvoja umjetne inteligencije.

To je potaknulo rast cijena dionica i drugih proizvođača čipova, pa je PHLX indeks tog sektora jučer skočio 3,3 posto.

Mikron je svojevrsni mikrokozmos globalnog gospodarstva jer njegovi čipovi idu u različite industrije i sektore. Ako je ta kompanija optimistična po pitanju narudžbi, to znači da ukupnom gospodarstvu ide dobro, kaže King Lip, strateg u tvrtki BakerAvenue Wealth Management.

Ulagače je ohrabrilo još nekoliko kompanija koje su najavile solidne poslovne rezultate u tekućem tromjesečju. Sezona objava kvartalnih izvješća američkih kompanija počinje polovicom idućega mjeseca.

Pozitivno na tržište utječe i stabilizacija bankarskog sektora, nakon što je zbog propasti Silicon Valley banke tjednima bio pod pritiskom.

Ulagači su svakim danom sve opušteniji po pitanju tog sektora, kaže Michael ORourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,07 posto, na 7.564 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,23 posto, na 15.328 bodova, a pariški CAC 1,39 posto, na 7.186 bodova.

Azijske burze porasle treći dan zaredom

Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica porasle treći dan zaredom jer su popustila strahovanja od bankarske krize i jer su jučer na Wall Streetu burzovni indeksi porasli više od 1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu pale između 0,2 i 0,7 posto. U Južnoj Koreji i Australiji porasle su, pak, između 0,6 i 1 posto.

Kineski burzovni indeksi jutros su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru. Jučer je, naime, taj sektor snažno porastao, nakon vijesti da će se Alibaba podijeliti u šest poslovnih grupa.

To je najznačajnije restrukturiranje Alibabe od kada postoji, a ulagači se nadaju da to znači da će kineski regulatori uskoro završiti istragu o načinu poslovanja tehnoloških kompanija.

Na ostalim azijskim tržištima vlada dobro raspoloženja jer su jučer na Wall Streetu burzovni indeksi znatno porasli.

Biznis.ba