Berza

Wall Street potonuo više od tri posto

Autor: Biznis.ba
Wall Street potonuo više od tri posto

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetske ekonomije.

Dow Jones potonuo je 943 boda ili 3,43 posto, na 26.519 bodova, najniži nivo od kraja jula, dok je S&P 500 skliznuo 3,53 posto, na 3.271 bod, a Nasdaq indeks 3,73 posto, na 11.004 boda.

Najveći dnevni pad Dow i S&P 500 indeksa od polovine juna posljedica je snažnog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u svijetu, posebno u SAD-u i Evropi.

U 12 saveznih država SAD-a zabilježen je rekordni broj hospitaliziranih Covid-19 pacijenata, dok su Njemačka i Francuska objavile planove za zatvaranje velikog dijela javnog života na mjesec dana zbog nepopustljivog širenja koronavirusa.

- Očigledno je virus izvan kontrole, brzo se širi, situacija je loša. Koncept da će samo nestati bila je pogrešna pretpostavka - kaže Eric Kuby, direktor u kompaniji North Star Investment Management.

S obzirom na to, sve je jasnije da se ni američko, ni globalno gospodarstvo neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.

Uz to, sve je jasnije da novi paket poticajnih fiskalnih mjera Bijela kuća i Kongres neće uspjeti dogovoriti prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Najviše su jučer pale cijene dionica u hotelskom, zrakoplovnom i drugim sektorima povezanim s turizmom, koji je vrlo osjetljiv na situaciju s koronavirusom.

S&P 500 indeks zrakoplovnog sektora potonuo je 4,3 posto, a slijedio je energetski sektor, s prosječnim padom od 4,2 posto, što je posljedica oštrog pada cijena nafte zbog strahovanja ulagača od produbljivanja koronakrize.

Više od 4 posto pale su u prosjeku i cijene dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu su dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, Alphabet i Facebook, pojeftinile više od 4,5 posto.

Ulagače nisu ohrabrila ni solidna kvartalna finansijska izvješća kompanija. Od 206 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 83 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su 14,8 posto manje nego lani u trećem tromjesečju.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,55 posto, na 5.582 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,17 posto, na 11.560 bodova, a pariški CAC 3,37 posto, na 4.571 bod, prenosi SEEbiz.

Biznis.ba / FENA