Berza

Wall Street raste već sedmicama, tehnološki divovi među velikim dobitnicima

Autor: Biznis.ba
Wall Street raste već sedmicama, tehnološki divovi među velikim dobitnicima
Wall Street / Ilustracija

Na Wall Streetu je prošle sedmice S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima američkih kompanija, dok se na evropskim berzama trgovalo opreznije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 0.04 posto, na 38.671 bod, dok je S&P 500 porastao 1.4 posto, na 5.026 bodova, a Nasdaq indeks 2.3 posto, na 15.990 bodova.

Tako su indeksi porasli petu sedmicu zaredom, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones dosegnuli nove rekordne razine, dok je Nasdaq od svoje najviše razine u historiji udaljen samo 0.4 posto. To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Dosad je oko dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o poslovanju u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je oko 81 posto nadmašilo očekivanja analitičara po zaradi. Stoga se sada procjenjuje da su u tom kvartalu zarade kompanija porasle oko 9 posto, dok se prije mjesec dana očekivao rast od 4.7 posto.

Među najvećim dobitnicama bile su prošle sedmice dionice tehnološkog kompanija, što se zahvaljuje optimizmu ulagača u vezi razvoja umjetne inteligencije. Makroekonomski podaci pokazali su, pak, da američka ekonmija i dalje stabilno raste i da je tržište rada i dalje snažno.

To znači da bi potrošnja i dalje mogla rasti, a inflacija se zadržati na povišenim razinama, pa čelnici američke centralne banke poručuju da nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa. Zbog toga su sasvim splasnule nade ulagača da će Fed započeti proces smanjivanja kamatnih stopa već u martu.

Za razliku od najveće svjetske berze, na evropskim se berzama prošle sedmice trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.6 posto, na 7.572 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0.1 posto, na 16.926 bodova, a pariški CAC 0.7 posto, na 7.647 bodova.