Berza

Wall Street skliznuo s rekordnih razina zbog koronavirusa

Autor: Biznis.ba
Wall Street skliznuo s rekordnih razina zbog koronavirusa

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer je ulagače zabrinuo prvi slučaj koronavirusa u SAD-u, a pokolebalo ih je i smanjenje procjena rasta svjetskog gospodarstva od strane Međunarodnog monetarnog fonda.

Dow Jones oslabio je 152 boda ili 0,52 posto, na 29.196 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,26 posto, na 3.320 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 9.370 bodova.

Sva tri indeksa skliznula su s rekordnih razina nakon vijesti da je jednoj osobi u Seattleu, koja se nedavno vratila iz Kine, dijagnosticiran koronavirus.

I ostale svjetske burze bile su jučer pod pritiskom zbog širenja tog virusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad u Kini umrlo devetoro ljudi, dok ih je više od 440 zaraženo.

Virus je prvi put otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje krajem prošle godine, a od tada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a sve je više slučajeva i izvan Kine.

Ulagači se plaše negativnih posljedica po gospodarstva, s obzirom da uskoro počinje kineska nova godina kada milijuni ljudi putuju.

Zbog toga je jučer najviše pao indeks zrakoplovnog sektora, u prosjeku 2,8 posto, a pod pritiskom su se našle i američke hotelske kuće koje imaju hotele u Kini.

Raspoloženje na tržištima pogoršalo se i zbog toga što je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procjene rasta globalnog gospodarstva u ovoj i idućoj godini zbog neočekivano oštrog usporavanja rasta u Indiji i drugim tržištima u razvoju.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati. Od 46 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 71,7 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku manje nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, frankfurtski DAX ojačao je 0,05 posto, na 13.555 bodova, no londonski FTSE indeks skliznuo je 0,53 posto, na 7.610 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 6.045 bodova, prenosi SEEbiz.

Biznis.ba / FENA