DObri poslovni rezultati

Wall Street: Snažan rast indeksa

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Snažan rast indeksa
Foto: Ilustracija/Wall Street

Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.

Dow Jones Industrial Average popeo se za 244 boda, ili 0,6%. S&P 500 je ojačao 1,1%, dok je Nasdaq Composite porastao 1,6%.

Spotify je porastao gotovo 14% nakon što je premašio procjene Wall Streeta za prvo tromjesečje i izdao ružičaste smjernice za drugo tromjesečje. Dionice UPS-a porasle su za 2% nakon što je div za isporuku objavio kvartalnu zaradu bolju od očekivane. PepsiCo je u međuvremenu pao 2,4% uprkos izvješćivanju o zaradi boljoj od očekivane. Dionice GE Aerospacea dodale su otprilike 7% nakon što je firma saopćila o padu dobiti.

Tesla bi trebala izvijestiti o zaradi nakon zvona, a zatim Meta Platforms u srijedu poslijepodne. Googleova matična firma Alphabet i Microsoft u četvrtak zaokružuju tehnološki bogatu sedmicu zarade, prenosi SEEbiz.

Otprilike 20% indeksa S&P 500 objavilo je prihode do utorka ujutro. Od tih firmi, 76% je nadmašilo očekivanja analitičara, pokazuju podaci FactSeta.

Potezi od utorka dolaze nakon optimistične sjednice na Wall Streetu. Ulagači su kupili pad tehnoloških dionica nakon nedavne rasprodaje ključnih imena kao što je Nvidia, koja je nedavno posustala zbog straha od veće inflacije i mogućnosti povišenih kamatnih stopa.

“Dionice su se među najbolje ponašale rasprodaje u 30 godina; međutim, budući da su AI pobjednici + Mag7 preuzeli najveći teret zadnje etape niže, razočaravajuće zarade mogu ubrzati gubitke, čini se da se opcije rizika odbacuju,” napisao je strateg Barclaysa Stefano Pascale.

Drugdje, prinosi državnih obveznica su se povukli nakon što su podaci o proizvodnji u SAD-u pali na najniži nivo u četiri mjeseca. S&P Global Flash proizvodni PMI u SAD-u iznosio je 49,9, što je pad s 51,9 u martu. Referentna 10-godišnja državna obveznica bila je zadnja 3,5 bazna boda niža na 4,588%.