rast dionica

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novom rekordu

Autor: Biznis.ba
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novom rekordu
Foto: Unsplash

Dionice su u srijedu porasle drugi dan, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones Industrial Average skočili na novi rekord, dok su tehnološke dionice porasle, a ulagači su se oslobodili geopolitičkih zabrinutosti.

S&P 500 i Nasdaq Composite dodali su 0,6% odnosno 0,5%, dok je Dow Jones Industrial Average porastao za 420 bodova ili 1%.

Tehnološke dionice su prednjačile rastom, a Microsoft, Amazon i Apple zadnji su porasli za 1%. Super Micro Computer ojačao je 7%. Dobici u srijedu pomogli su ispraviti loš početak oktobra, gurajući glavne prosjeke u pozitivno područje za ovaj mjesec.

Dionice su zadržale svoje dobitke nakon nekoliko minuta sa sastanka Federalnih rezervi u septembru, gdje je smanjeno za pola postotnog boda, otkrilo da je "znatna većina sudionika" za veće smanjenje stopa.

"Fed je ključna stvar, to je veliki pokretač", rekao je Mike Bailey, direktor istraživanja u FBB Capital Partners. “Opet, sve se može dogoditi u bilo kojem trenutku. Probudite se i vidite naslov o uraganu, energiji. U ovom trenutku stvarno ne vidimo da se puno tih rizika procjenjuje."

Dobici u srijedu došli su unatoč dugotrajnim strahovima od šireg rata na Bliskom istoku i razočaravajućoj sjednici u Kini jer su ulagači izvukli dobit od nedavnog oporavka potaknutog poticajima, prenosi SEEbiz. China Shenzhen zabilježio je svoj najgori dan od 1997. godine, pri čemu je iShares China Large-Cap ETF posljednji put pao za 2%. Alphabet je izgubio 2% na vijestima da DOJ razmatra razlaz.

Wall Street dolazi nakon snažne sjednice potaknute tehnološkim dobicima i padom cijena nafte. Čini se da ti potezi odražavaju rastući optimizam da Fed može izdržati meko slijetanje, osobito nakon što je prošlosedmični izvještaj o radnim mjestima pokazalo kontinuiranu snagu na tržištu rada.