američka berza

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali, investitori prodaju tehnološke dionice

Autor: Biznis.ba
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali, investitori prodaju tehnološke dionice
Foto: S&P Global

 Indeks S&P 500 pao je u utorak, povučen padom megacap tehnoloških dionica, dok su se ulagači pripremali za tromjesečne izvještaje imena iz te skupine.

Trgovci su također usmjerili pogled na Washington dok je Federalna rezerva započela svoj posljednji sastanak o politici.

Indeks širokog tržišta izgubio je 0,5% i završio dan na 5436,44, dok je Nasdaq Composite pao 1,28% i zatvorio na 17147,42. Dow Jones Industrial Average popeo se za 203,40 bodova, ili 0,5%, na 40.743,33.

Dionice Nvidije povukle su se za 7%, dok je Microsoft pao za oko 0,9%. Tehnološki divovi Amazon, Netflix i Meta Platforms također su zabilježili pad.

Ovo je sedmica velikih zarada za megacap tehnološka imena. Microsoft bi trebao izvijestiti nakon zvona u utorak. Meta, Amazon i Apple su na rasporedu kasnije ovog tjedna.

Sezona zarade do sada je bila solidna. Od 240 S&P 500 imena koja su se prijavila, oko 80% premašilo je očekivanu zaradu, prema podacima iz FactSeta.

"Vidimo širenje rasta zarade", rekla je Mona Mahajan, direktorica Edwarda Jonesa i viša investicijska strateginja. “Mi doista mislimo da je ljestvica zarade od tehnologije visoka. Ako osjetimo dašak zahlađenja potrošnje [na umjetnu inteligenciju], mogli bismo vidjeti da će se dionice malo povući. Ali već smo prošli kroz pristojnu korekciju.”

Mahajan je dodala da priča o mekom slijetanju ostaje netaknuta, po njezinu mišljenju, te da bi potencijalno smanjenje stope od strane središnjih bankara zajedno s umjerenom inflacijom moglo dati snažnu pozadinu za kontinuirano širenje tržišta dok trgovci traže područja izvan megacap tehnologije, prenosi SEEbiz. 

Dvodnevni sastanak Feda o politici započeo je u utorak, a ulagači se nadaju da će predsjednik Jerome Powell signalizirati vrijeme i broj smanjenja stopa koje se očekuju u sljedećih nekoliko mjeseci. Trgovci su procijenili 100% šanse za smanjenje stope u rujnu, prema CME FedWatch Toolu.

"Inflacija je u trendu pada, podržavajući smanjenje stope Federalnih rezervi", rekla je Seema Shah, glavna globalna strateginja u Principal Asset Managementu. "To bi, zajedno s još uvijek snažnim ekonomskim izgledima i snažnom korporativnom zaradom, trebalo ojačati rizičnu imovinu i dovesti do širenja povrata od samo tehnologije."

Dionice CrowdStrike pale su za 9,7% nakon što je CNBC izvijestio da je Delta Air Lines angažirala odvjetnika Davida Boiesa da traži odštetu od firme za kibernetičku sigurnost i Microsofta nakon što je ovaj mjesec prekid doveo do otkazivanja hiljadu letova. Dionice CrowdStrikea pale su gotovo 40% u julu, u korak s njihovim najgorim mjesečnim rezultatima ikada.