američki indeksi

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq ponovo oslabili

Autor: Biznis.ba
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq ponovo oslabili
Foto: Ilustracija

S&P 500 i Nasdaq Composite pali su drugu sesiju zaredom u slabom početku septembra.

S&P 500 izgubio je 0,16% i završio na 5.520,07, dok je Nasdaq Composite skliznuo 0,3% i zatvorio na 17.084,30. Dow Jones Industrial Average popeo se za 38,04 boda, ili 0,09%, i završio na 40.974,97.

"Barem na marginama, vidite grickanje nakon one jučerašnje rasprodaje", rekao je suglavni direktor ulaganja u Truistu Keith Lerner. “Ulagači su malo na rubu; to je trgovina s niskim uvjerenjem. Svi čekaju ovaj izvještaj o zapošljavanju u petak, a do tada smo u malom šablonu."

Nvidia je pala 1,7% nakon Bloombergovog izvješća da je američko Ministarstvo pravosuđa poslalo sudske pozive proizvođaču čipova. Ovaj potez dolazi nakon što je Nvidia pala više od 9% u utorak usred šireg povlačenja poluvodiča.

Neke megacap tehnologije i dionice čipova ponovno su zauzele svoje uporište u srijedu, pri čemu su Advanced Micro Devices i Tesla ojačali oko 3%, odnosno 4%. Meta Platforms, Marvell Technology, Broadcom i Qualcomm podigli su cijenu, prenosi SEEbiz.

Dionice su se vratile s najniže razine jer se takozvana krivulja prinosa tržišta trezora trenutno vratila u normalno stanje. Krivulja je bila obrnuta sa stopom na 10-godišnju obveznicu nižu od prinosa na 2-godišnju. Ovo je uobičajni signal recesije i zabrinuo je ulagače. U srijedu se 10-godišnji prinos u jednom trenutku vratio na ravnotežu s 2-godišnjim prinosom i nakratko je malo porastao.

Wall Street je nakon gubitničke sesije, s glavnim referentnim vrijednostima koje su objavile svoj najgori dan koji seže unazad do rasprodaje 5. augusta, dok su nazivi čipova imali problema, a najnoviji ekonomski podaci sugerirali su usporavanje rasta američke ekonomije.

Trgovci se pripremaju za veću volatilnost u septembru, pri čemu mnogi očekuju povlačenje od 5% ili više u ovom povijesno slabom rasponu za dionice. Međutim, povlačenja poput onih zadnjih sedmica ne bi trebala obeshrabriti ulagače, smatra glavni investicijski strateg TD Wealtha Sid Vaidya.