berza

Wall Street: S&P 500 ima novi rekord

Autor: Biznis.ba
Wall Street: S&P 500 ima novi rekord
Foto: Ilustracija

Indeks S&P 500 porastao je u ponedjeljak i zatvorio na novom rekordu jer je Wall Street nastojao nadgraditi prošlosedmični dobitak.

Široki indeks porastao je 0,77% i završio na 5.473,23, dok je Nasdaq Composite skočio 0,95% na 17.857,02. Dow Jones Industrial Average dodao je 188,94 boda, ili 0,49%, da bi završio na 38.778,10 i prekinuo četverodnevni niz gubitaka.

"Danas je nastavak onoga što smo vidjeli prošle sedmice", rekao je Greg Bassuk, izvršni direktor u AXS Investments.

"Vidimo optimizam oko niza faktora koji su bili mješoviti već neko vrijeme", rekao je. “Ekonomski podaci počinju dolaziti snažniji s više dosljednosti, imate znakove otporne ekonomije." Svakako, postoji optimizam i raspoloženje oko veće vjerovatnosti potencijalnog početka smanjenja stopa.”

Megacap tehnološke dionice ojačale su rast S&P 500, potaknuvši sektor informacijske tehnologije za 1,2%. Microsoft porastao više od 1%, dok je Apple skočio oko 2%. Alphabet, Amazon i Meta Platforme također su završile više.

Nvidia je zabilježila novi rekord svih vremena - ali je na kraju zatvorila nešto niže - jer je State Street rekao da će proizvođač čipova vjerovatno imati više od 20% pondera u rebalansu svog fonda kojim se trguje na tehnološkoj berzi, prenosi SEEbiz. Dionice Broadcoma dodale su 5,4% da bi dosegle nove vrhunce i nadogradile prošlosedmični napredak od 23%.

Dobici u ponedjeljak dolaze nakon što su S&P 500 i Nasdaq objavili svoj sedmi sedmični rast u osam sedmica. Ulaskom u novu sedmicu ulagači su se pitali može li tržište održati trenutni zamah.

Čak ni na prijašnjim tržištima bikova, uzlazna aprecijacija cijena obično se ne kreće ravnomjerno, rekla je Mona Mahajan, viša investicijska strateginja u Edward Jonesu.

"Općenito gledajući, osnove i pozadina i dalje podržavaju, ali bismo očekivali korekcije usput", rekla je, dodajući da su dvije do tri korekcije tipične u bilo kojoj poslovnoj godini.

Ulagači prate podatke o maloprodaji u maju, koji bi trebali biti objavljeni u utorak, kao i podatke o prodaji kuća i novogradnji kasnije tokom sedmice.