američki indeksi

Wall Street: S&P 500 pao treći uzastopni dan

Autor: Biznis.ba
Wall Street: S&P 500 pao treći uzastopni dan
Foto: Wall Street / Ilustracija

Dva od tri najvažnija američka indeksa oslabila su jer su ulagači odbacili rizičnu imovinu i povećala se zabrinutost oko izgleda za američka ekonomija uoči ključnog izvještaj o radu u petak.

S&P 500 pao je 0,3% na 5.503,41, dok je Dow Jones Industrial Average izgubio 219,22 boda, ili 0,54%, na 40.755,75. Nasdaq Composite dobio je 0,25% i završio na 17.127,66, nakon što je porastao čak 1,2% ranije tokom sesije.

Svježi podaci o tržištu rada u četvrtak poslali su mješovite signale o zdravlju američke ekonomije dok se postavljaju pitanja o tome je li Federalna rezerva iza krivulje smanjenja stopa. Podaci o plaćama u privatnom sektoru pokazali su najslabiji rast od 2021., što je pojačalo strahove od usporavanja tržišta rada. Međutim, tjedni zahtjevi za naknade za nezaposlene smanjili su se u odnosu na prethodnu sedmicu, prenosi SEEbiz.

Tržište je posljednih sedmica pokazalo preosjetljivost na strahove od potencijalnog rasta, uključujući rasprodaju u utorak nakon slabih podataka o proizvodnji. To stavlja pojačanu kontrolu podataka o tržištu rada, sa svim očima uprtim u augustovski izvještaj o platama za nepoljoprivredne djelatnosti. Slabi izvještaj iz jula objavljeno prošlog mjeseca potaknulo je strahove od recesije i niz nestabilnosti u augustu.

"To je vrlo, vrlo uzak raspon", rekao je Mark Malek, glavni direktor za investicije u Siebert Financialu.

“Ako sutra značajno odmaknemo očekivanja, mogli bismo vidjeti prilično velike pomake u oba smjera. Ako uočimo bilo kakvo odstupanje, očekujemo veću volatilnost.”

U međuvremenu, Tesla je skočila za 4,9% nakon što je proizvođač električnih vozila rekao da planira lansirati svoj potpuni softver za samovožnju u Evropi i Kini početkom sljedeće godine. Frontier Communications pao je za 9,5% nakon što je Verizon rekao da će kupiti firmu u ugovoru vrijednom 20 milijardi dolara, procijenivši vrijednost ispod zaključne u srijedu. Verizon je skliznuo 0,4 posto.