američka berza

Wall Street: S&P 500 po prvi put iznad 5.600 bodova na krilima tehnološkog sektora

Autor: Biznis.ba
Wall Street: S&P 500 po prvi put iznad 5.600 bodova na krilima tehnološkog sektora
Foto: Ilustracija/Wall Street

Indeks S&P 500 dostigao je novi najviši nivo svih vremena u srijedu.

Rast dolazi ususret podatku o inflaciji u četvrtak s objavom izvještaja o indeksu potrošačkih cijena za juni. Ovi podaci slijede komentare predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella u utorak i srijedu koji su potaknuli nade ulagača u smanjenje stope u drugoj polovici godine.

Indeks širokog tržišta trgovao se za 0,7% više. Referentna vrijednost je također na dobrom putu za svoj sedmi dan zaredom. Nasdaq Composite porastao za 0,9%, također dostigavši najviši nivo svih vremena. Dow Jones ndustrial Average dodao je 258 bodova ili 0,6%.

Dionice čipova bile su među najvećim dobitnicima sesije, prenosi SEEbiz. Dionice Taiwan Semiconductora dodale su gotovo 3% nakon što su prihodi od aprial do juan bili ispred procjena Wall Streeta. Firme za istovrijedne čipove Qualcomm i Broadcom trgovale su se neznatno više, dok je miljenica umjetne inteligencije Nvidia porasla za 2%.

"Postoje neke stvari koje izgledaju pomalo pjenasto, ali još nema naznaka da zarada [megacap tehnologije] ne može podržati te procjene", rekao je Scott Welch, glavni direktor za ulaganja u Certuityju. "Važno je zapamtiti da sedam do 10 dionica čini 30% do 40% S&P 500 tržišne kapitalizacije... ako dođe do ikakvog pada, to će imati pojačan učinak."

Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekuju rast od 0,1% u odnosu na prethodni mjesec i rast od 3,1% u odnosu na prošlu godinu. Predviđa se da će se temeljni CPI, koji isključuje cijene energije i hrane, povećati za 0,2% mjesečno i 3,4% na godišnjem nivou Indeks proizvođačkih cijena trebao bi biti objavljen u petak.