augostovsko trgovanje

Wall Street: S&P zaključio četvrti uzastopni pozitivni mjesec

Autor: Biznis.ba
Wall Street: S&P zaključio četvrti uzastopni pozitivni mjesec
Foto: Arhiv/Wall Street

Indeks S&P 500 porastao je u petak jer su ulagači očekivali završetak nestabilnog mjeseca trgovanja na visokoj razini, dok procjenjuju ključne podatke o inflaciji koje pozorno prate Federalne rezerve.

Indeks širokog tržišta trgovao se 0,6% više, dok je Nasdaq Composite dobio 0,7%. Dow Jones Industrial Average posljednji je put porastao za 0,1%.

Indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju, preferirano mjerilo inflacije Federalnih rezervi, porastao je 0,2% na mjesečnoj razini u julu i 2,5% u odnosu na godinu prije. Rezultat je bio u skladu s procjenama ekonomista koje je anketirao Dow Jones. Isključujući hranu i energiju, također je porastao za 0,2% u odnosu na prethodni mjesec.

Fed pažljivo prati ovu metriku i ona bi još uvijek mogla utjecati na odluku kreatora politike o stopama u septembru, prenosi SEEbiz.

"Tržišta dionica ponašaju se kao da je sve optimistično", rekao je Michael Green, glavni strateg u Simplify Asset Managementu, govoreći o tržišnim akcijama u petak.

"Postoji više dokaza za meko slijetanje, a manje je dokaza da će Fed agresivno rezati."

Dok augostovsko trgovanje završava, S&P 500 je u koraku s porastom od 1,5% tijekom mjeseca, dok je Dow na putu da doda 1,1%. Nasdaq Composite je zaostao i zadnji put je pao za oko 0,2% u tom razdoblju. S&P 500 bio je u ritmu već četvrti mjesec zaredom. Porast u potrošačkim namirnicama, nekretninama i zdravstvenoj skrbi pomogao je podizanju indeksa širokog tržišta, dok je informacijska tehnologija spremna za skroman dobitak u augustu.

Glavni prosjeci pretrpjeli su nagli pad početkom augusta, pri čemu je S&P 500 izgubio čak 7,3% prije nego što se oporavio. Dow i Nasdaq pali su čak 5,4% odnosno 10,7%, na svojim najnižim razinama ovog mjeseca.