američka berza

Wall Street: Stagnacija uoči rezultata tehnoloških divova

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Stagnacija uoči rezultata tehnoloških divova
Foto: Wall Street/Ilustracija

S&P 500 se u utorak kretao blizu ravne linije dok su se trgovci pripremali za izvještaje o zaradi velikih tehnoloških divova.

Široki indeks pao je 0,16% na 5555,74 dan nakon što je zabilježio najbolju izvedbu u više od mjesec dana, dok je Nasdaq Composite pao 0,06% na 17997,35. Dow Jones Industrial Average izgubio je 57,35 bodova ili 0,14% i završio na 40.358,09.

Wall Street je nastavio s procjenom najnovijih izvještaja o zaradi za drugo tromjesečje, a Alphabet i Tesla, matični Google, trebali bi izvijestiti nakon zvona. Ti će izvještaji označiti prvi Streetov pogled na to kako su glavna imena povezana s tehnologijom prošla u posljednja tri mjeseca.

"To odražava obrazac držanja ulagača dok probavljaju kombinaciju zarade, ekonomskih podataka i političkih događaja u SAD-u", rekao je Greg Bassuk, izvršni direktor u AXS Investments. Ovi faktori trebali bi nastaviti "poticati aktivnost ulagača" tokom sljedećih nekoliko sedmica, dodao je.

UPS je objavio rezultate u drugom tromjesečju koji su bili ispod gornje i donje linije, pa je dionica pala za 12% što je njegov najgori dan u historiji. Inače, General Motors je lako nadmašio očekivanja analitičara, ali su dionice pale za 6,4% jer je automobilska firma odgodila planove za svoja električna i autonomna vozila.

Uprkos tim razočarenjima, sezona zarade je na dobrom početku. Oko 20% S&P 500 kompanija objavilo je rezultate za drugo tromjesečje, a 80% tih imena nadmašilo je očekivanja, pokazuju podaci FactSeta, aprenosi SEEbiz.

Ti potezi slijede nakon pobjedničkog dana na Wall Streetu dok su se tehnološke dionice oporavljale od prošlosedmične rasprodaje. Russell 2000 usmjeren na malu kapitalizaciju također je porastao u ponedjeljak, dodajući prošlosedmičnom dobitku, što se smatralo znakom da trgovci premještaju novac u ovu kohortu velikih tehnoloških imena koja su ove godine doživjela čudovišne dobitke.

Prelazak na male kapitalizacije također dolazi jer ulagači postaju sve uzbuđeniji da će Federalne rezerve uskoro početi snižavati kamatne stope, potez koji se smatra posebno korisnim za manje i više ciklički orijentirane firme.