berza

Wall Street: Tehnološki sektor podigao indekse

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Tehnološki sektor podigao indekse
Foto: Unsplash

Američki su indeksi porasli u utorak dok su cijene nafte padale, a ulagači procjenjivali tekuće napetosti na Bliskom istoku.

S&P 500 je ojačao 0,97% na 5.751,13, a Nasdaq Composite porastao je 1,45% na 18.182,92. Dow Jones Industrial Average dodao je 126,13 bodova ili 0,3% i završio na 42.080,37.

Terminske cijene nafte West Texas Intermediate pale su u utorak za 4,6% dok su trgovci pratili očekivanu osvetu Izraela na raketne napade Irana i napore SAD-a da spriječi širi regionalni sukob. Taj je potez pritisnuo dionice energenata, pri čemu je S&P sektor pao 2,6%. Marathon Petroleum i Valero Energy izgubili su 7,7% odnosno 5,3%.

“Čini se da je rat svima u prvom planu”, rekao je Robert Pavlik, viši upravitelj portfelja u tvrtki Dakota Wealth Management. "Šira slika su izbori i puno je neizvjesnosti oko poreza i načina na koji će to utjecati na potencijalnu zaradu u budućnosti."

Tehnološke dionice porasle su u utorak, pri čemu su Nvidia i Broadcom ojačali 4%, odnosno 3%. Meta, Tesla i Microsoft su porasli za najmanje 1%, dok je Palo Alto Networks ojačao za 5%, prenosi SEEbiz.

Početak novog trgovačkog mjeseca uveo je val volatilnosti jer raste strah od eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Rastući prinosi na obveznice također su utjecali na tržište, pri čemu je stopa na 10-godišnji trezorac premašila 4%.

Tržište se lagano oporavilo da bi završilo prošle sedmice nakon velikog izvještaja o zapošljavanju, a Dow je zabilježio novu najvišu razinu svih vremena na zatvaranju. Međutim, entuzijazam je splasnuo ove sedmice jer su ulagači smatrali da Federalne rezerve možda neće biti tako agresivne s budućim smanjenjem stopa s obzirom na snagu tržišta rada.

Kratkoročni ekonomski podaci dodatno su signalizirali otpornu ekonomiju, pojačavajući strahove da bi središnja banka mogla "odugovlačiti" sa smanjenjem kamatnih stopa odavde, dodao je Dakotin Pavlik.