američka berza

Wall Street: Težak pad Dow Jonesa, Nasdaq ušao u zonu korekcije

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Težak pad Dow Jonesa, Nasdaq ušao u zonu korekcije
Foto: Arhiv

Američke dionice su oštro pale u petak, a S&P 500 je imao najgori dan u gotovo dvije godine, budući da je izvještaj o zapošljavanju za juli puno slabije od očekivanog potaknulo zabrinutosti da bi ekonomija mogla zapasti u recesiju.

Indeks širokog tržišta pao je 2,1%, u ritmu najvećeg pada od prosinca 2022. Nasdaq Composite izgubio je gotovo 2,6%, čime je pad indeksa tehnološkog porijekla s nedavne najviše razine svih vremena pao na više od 10%. Dow Jones Industrial Average pao je za 712 bodova ili 1,8%, au jednom je trenutku pao za 989 bodova.

Dionice su potonule nakon što je rast broja radnih mjesta u SAD-u u julu usporio više od očekivanog, dok je stopa zaposlenosti porasla na najvišu razinu od oktobra 2021. Plate u nepoljoprivrednim djelatnostima prošlog su mjeseca porasle za samo 114 000, izvijestilo je Ministarstvo rada, što je usporavanje u odnosu na 179 000 radnih mjesta dodanih u junu i niže 185.000 očekivali su ekonomisti koje je anketirao Dow Jones, prenosi SEEbiz. Stopa nezaposlenosti porasla je na 4,3 posto.

Prinos 10-godišnjih državnih obveznica pao je na najniži nivo od decembra jer su ulagači preplavili obveznice radi sigurnosti zbog straha da su Federalne rezerve pogriješile ove sedmice zadržavši kamatne stope na trenutnim razinama.

Neka mega kapitalizirana imena zabilježila su velike gubitke tokom dana, jer su rezultati Amazona u drugom tromjesečju izazvali zabrinutost ulagača u vezi s ogromnim razinama kapitalne potrošnje povezane s umjetnom inteligencijom Big Tech-a. Div e-trgovine spao je 8,8% nakon što je promašio Streetove procjene prihoda i objavio razočaravajuću prognozu. Intel je u međuvremenu pao otprilike 26% nakon što je objavio slabe smjernice i otpuštanja. Nvidia je izgubila više od 4%, nakon gubitka od 6% dan prije.

Nasdaq je prva od tri glavne referentne vrijednosti koja je ušla u područje korekcije — pala za više od 10% S&P 500 i Dow bili su 6% i 4% ispod svojih najviših vrijednosti svih vremena.