Berza

Zbog sukoba na Bliskom istoku skočile dionice naftnih kompanija na Wall Streetu

Autor: Biznis.ba
Zbog sukoba na Bliskom istoku skočile dionice naftnih kompanija na Wall Streetu

Na Wall Streetu su jučer berzovni indeksi porasli, pri čemu su najviše skočile cijene dionica naftnih kompanija, jer su zbog vojnog sukoba na Bliskom istoku snažno porasle cijene "crnog zlata".

Dow Jones ojačao je 0.59 posto, na 33.604 boda, dok je S&P 500 porastao 0.63 posto, na 4.335 bodova, a Nasdaq indeks 0.39 posto, na 13.484 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja indeksi su bili u negativnom području, jer je ulagače zabrinuo vojni sukob na Bliskom istoku, nakon što su u subotu borci Hamasa upali u Izrael i ubili više od 700 ljudi. Izrael je u nedjelju uzvratio zračnim napadima na Palestince u Gazi, a poginulo je više stotina ljudi s obje strane. Sukobi su nastavljeni i jučer.

Zbog toga je jučer na finansijskim tržištima vladala nesigurnost, a zbog mogućeg narušavanja isporuka nafte s Bliskog istoka cijene "crnog zlata" snažno su porasle. Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks energetskog sektora bio je jučer najveći dobitnik, s rastom od 3.5 posto.

Snažno su porasle i cijene dionica proizvođača oružja. Tako je dionica Northrop Grummana poskupila više od 11, a L3Harris Technologiesa gotovo 10 posto.

S druge strane, oštro su pale cijene dionica avionskih kompanija kako zbog prekida letova za Tel Aviv, tako i zbog rasta troškova za gorivo.

S&P 500 indeks avionskih kompanija pao je 3.7 posto.

Na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0.03 posto, na 7.492 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.67 posto, na 15.128 bodova, a pariški CAC 0.55 posto, na 7.021 bod, prenosi Hina.

(Biznis.ba)