Cijene porasle za 2,8%

Blagi porast inflacije u eurozoni u julu: Usluge prednjače u rastu cijena

Autor: Biznis.ba
Blagi porast inflacije u eurozoni u julu: Usluge prednjače u rastu cijena
Foto: Bloomberg

Inflacija u EU i eurozoni u julu je blago ubrzala kao rezultat snažnijeg rasta cijena usluga, pokazalo je jučer objavljen izvještaj evropskog statističkog ureda.

Na razini eurozone godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u julu 2,6 posto, te je bila viša za 0,1 postotni bod nego u prethodnom mjesecu.

U EU-u su cijene u julu bile više za 2,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazao je izvještaj Eurostata.

Na mjesečnoj razini cijene su u julu u eurozoni stagnirale, dok su u EU porasle 0,1 posto, izračunao je evropski statistički ured.

Najviše su u julu u eurozoni poskupjele usluge, za četiri posto u odnosu na isti mjesec lani. Svježa hrana poskupjela je za jedan posto, nešto blaže nego u prethodnom mjesecu. S druge strane, cijene energije su skočile za 1,2 posto u odnosu na prošlogodišnji juli, izračunali su statističari.

U julu 2023. godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 5,3 posto, a u EU 6,1 posto.

Unatoč blagom rastu u julu ove godine, inflacija je u odnosu na prije godinu dana dodatno znatno usporila na evropskom kontinentu. Usporedbe radi, u julu 2023. u eurozoni je iznosila 5,3 posto na godišnjoj razini, a u EU 6,1 posto.

Najvišu godišnju stopu inflacije bilježila je u julu Rumuniji, koja nije članica eurozone, od 5,8 posto, navodi Eurostat.

Prati je Belgija s rastom potrošačkih cijena od 5,4 posto te Mađarska sa stopom inflacije od 4,1 posto. Slijedi Poljska, koja također nije članica eurozone, s rastom cijena od 4,0 posto te Nizozemska i Estonija s rastom potrošačkih cijena od po 3,5 posto.

Hrvatska, koja se našla na sedmom mjestu, bilježila je stopu inflacije, mjerenu HICP-om od 3,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Najnižu stopu inflacije bilježila je Finska, od 0,5 posto. Slijedi Latvija s 0,8 posto te Danska, koja nije članica eurozone, s 1,0 posto.