ubrzanje ekonomskog rasta

Centralno strateško tijelo MMF-a pozvalo na smanjenje duga

Autor: Biznis.ba
Centralno strateško tijelo MMF-a pozvalo na smanjenje duga
Foto: MMF

Na kraju godišnjeg sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja članica fonda i Svjetske banke, Međunarodni monetarni i finansijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) pozvao je zemlju da smanji svoju zaduženost i poduzme mjere za ubrzati ekonomski rast.

Članovi IMFC-a ni ovoga puta nisu uspjeli dogovoriti zajedničko priopćenje, a objavili su priopćenje predsjedavajućeg, ministra finansija Saudijske Arabije Mohammeda Aljadana. Uprkos tome, u ovoj su izjavi izrazili predanost multilateralnoj suradnji u promicanju prosperiteta i suočavanju sa zajedničkim izazovima.

Na marginama sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i banke, ministri i guverneri zabrinuto su nagađali o ishodu nadolazećih američkih predsjedničkih izbora, budući da republikanski kandidat Donald Trump prijeti uvođenjem visokih carina, koje će zaustaviti međunarodnu trgovinu a time i rast, prenosi SEEbiz.

To nisu spomenuli u priopćenju, ali su napomenuli da je globalni ekonomksi rast stabilan i da se inflacija i dalje smanjuje, iako su rizici i dalje visoki. Među njima su i aktuelni vojni sukobi, koji nisu posebno spomenuti.

U izjavi, članovi IMFC-a obećali su pojačati napore za odmak od trenutno prevladavajućeg konteksta niskog rasta i visoke zaduženosti, pozvali su na fiskalnu politiku u smjeru jačanja zaštitnih slojeva protiv budućih kriza, a monetarna politika trebala bi nastaviti osiguravati umjerenost, prema centralno strateško tijelo MMF-a inflacija.