Novac

Cijene bakra dostigle najviši nivo u posljednje dvije godine

Autor: Biznis.ba
Cijene bakra dostigle najviši nivo u posljednje dvije godine
Foto: Ilustracija

Cijene bakra s isporukom u maju trgovale su se na 4,323 USD po funti u New Yorku od srijede ujutro, povećavajući dobitke nakon što su se u prethodnoj sesiji stabilizovale na najvišoj razini od juna 2022.

Bakar je u utorak nakratko dostigao najviši nivo od 4,334 dolara u unutardnevnom trgovanju, odražavajući najviši nivo od sredine januara prošle godine.

Tromjesečne cijene bakra na Londonskoj berzi metala porasle su za 0,6% na 9477 USD po metričkoj toni.

Potražnja za bakrom općenito se smatra indikatorom ekonomskog zdravlja. Osnovni metal je kritično važan za ekosistem energetske tranzicije i sastavni je dio proizvodnje električnih vozila, električnih mreža i vjetroturbina.

Banke s Wall Streeta optimistično gledaju na izglede za cijene bakra do kraja godine, piše CNBC.

Ranije ove sedmice, analitičari u Citiju rekli su da vjeruju da je drugo sekularno tržište bakra u ovom stoljeću u toku - otprilike 20 godina nakon prvog takvog ciklusa.

Citi je u ponedjeljak rekao da očekuje da će cijene bakra rasti tokom sljedećih mjeseci, u prosjeku 10.000 USD po metričkoj toni do kraja godine i popeti se na 12.000 USD 2026., prema osnovnom scenariju banke.

"Eksplozivno povećanje cijene moguće je i tokom sljedeće 2-3 godine, ako se u bilo kojem trenutku dogodi snažan ciklički oporavak, s potencijalnim porastom cijena za više od 2/3 na 15 hiljada USD/t+ u ovom, našem scenariju bika", analitičari iz Citi navodi u bilješci istraživanja.

"Naš osnovni scenarij od 12 hiljada USD/t pretpostavlja samo mali porast cikličkog rasta potražnje tokom 2025. i 2026.", dodali su.

Zasebno, analitičari Bank of America povisili su svoju ciljnu cijenu bakra za 2024. na 9321 USD, u odnosu na prethodnu prognozu od 8625 USD.

Banka s Wall Streeta saopštila je u ponedjeljak da je bakar u "epicentru energetske tranzicije, što znači da se nedostatak rasta opskrbe rudnika akutno osjeća".

“Mala dostupnost koncentrata sve više ograničava proizvodnju u kineskim talionicama i rafinerijama, potencijalno gurajući potrošače rafiniranog metala natrag na međunarodna tržišta”, rekli su analitičari Bank of America u istraživačkoj bilješci.