osnovni metal

Cijene bakra dostigle rekordno visok nivo

Autor: Biznis.ba
Cijene bakra dostigle rekordno visok nivo
Foto: Unsplash

Terminske cijene bakra u srijedu su dostigle rekordno visok nivo jer potražnja za osnovnim metalom ostaje snažna usred pomame za izgradnjom podatkovnih centara i kontinuirane elektrifikacije globalne ekonomije.

Cijene bakra na NYMEX-u dosegnule su 5,02 dolara po funti, prema podacima FactSeta. Metal je do sada ove godine dobio više od 25%.

Potražnja za bakrom općenito se smatra zamjenom za ekonomsko zdravlje, a metal je ključan za ekosistem energetske tranzicije. Sastavni je dio proizvodnje električnih vozila, električnih mreža i vjetroturbina, posebice kako se globalna ekonomija elektrificira.

Prema predviđanjima Bank of America, potražnja za bakrom iz električnih vozila i cjelokupnog transportnog sektora povećat će se za oko 5% ove godine.

Bakar je također kritičan materijal za kabele koji se koriste u podatkovnim centrima, čiji je rast potaknuo potražnju za crvenim metalom, posebno budući da procvat umjetne inteligencije stvara sve veću potrebu za podatkovnim centrima.

"S obzirom da potražnja za električnim vozilima i dalje raste, iako sporijim tempom, fokus se pomaknuo prema bakru potrebnom za izgradnju podatkovnog centra", dodaje se u bilješci BofA.

Podatkovni centri oslanjaju se na bakar za različite električne primjene — električne konektore, sabirnice, kabele za napajanje. Međunarodna agencija za energiju očekuje da će se potražnja za energijom iz podatkovnih centara više nego udvostručiti na više od 1000 terawatt-sati (TWh) 2026. s 460 TWh 2022.

Međunarodna skupina za proučavanje bakra (ICSG) smanjila je svoje prognoze viška opskrbe metalom za ovu godinu zbog niže proizvodnje od očekivane, prenosi SEEbiz.

Predviđanje rasta proizvodnje bakra za 2024. smanjeno je na 0,5% u poređenju s rastom od 3,7% koji je procijenio ICSG prošlog oktobra 2023. To se uglavnom može zahvaliti sporijem rastu proizvodnje od očekivanog, kašnjenjima u puštanju projekta u pogon i revidiranim smjernicama za proizvodnju od velikih proizvođača.

Prošlog novembra, First Quantum Minerals zaustavio je proizvodnju u Cobre Panamá, jednom od najvećih svjetskih rudnika bakra, nakon presude Vrhovnog suda i protesta širom zemlje zbog zabrinutosti za okoliš. Anglo American, veliki proizvođač, rekao je da će smanjiti proizvodnju bakra 2024. i 2025. jer nastoji smanjiti troškove.

"Vidimo da se bakar penje na 10.500 USD/t u kratkoročnom periodu jer znakovi očekivanog fizičkog sužavanja održavaju zamah oporavka posljednjih mjeseci", napisao je Citi u izvještaju. Tromjesečnim ugovorom za bakar trguje se po 10.185,5 USD po toni na Londonskoj berzi metala.