3.000 dolara

Cijene zlata blizu rekordnih nivoa usred napetosti na Bliskom istoku

Autor: Biznis.ba
Cijene zlata blizu rekordnih nivoa usred napetosti na Bliskom istoku
Foto: Unsplash

Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih nivoa nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.

Cijene zlata dostigle su još jedan rekord pri zatvaranju u ponedjeljak, s najaktivnijim junskim ugovorom za terminsku trgovinu zlatom koji je porastao za 0,37% na 2.383 dolara po unci, a neki kažu da ima još prostora za rast.

"Nedavni rast zlata potpomognut je geopolitičkom tenzijom i podudara se s rekordnim nivoima dioničkog indeksa", napisao je Citi u bilješci od 15. aprila.

Potražnja za sigurnim utočištem porasla je usred eskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon što je Iran ispalio više od 300 bespilotnih letjelica i projektila izravno na Izrael — od kojih je većina presretnuta, zahvaljujući izraelskom sistemu protuzračne obrane Iron Dome.

Posmatrači tržišta pomno prate potencijalnu odmazdu Izraela, prenosi SEEbiz.

Značajna odmazda mogla bi dovesti do šireg sukoba, što bi posljedično izazvalo ponovnu kupnju zlata, kao i rast cijena nafte i jačanje američkog dolara, rekao je CNBC-u Bartosz Sawicki, tržišni analitičar u firmi za finansijske usluge Conotoxia fintech.

CitiGold, koji zadržava svoju vrijednost kao zaštita od inflacije, obično ima dobre rezultate u razdobljima ekonomske nesigurnosti kada se ulagači udaljavaju od rizičnije imovine kao što su dionice.

Cijene poluga dostigle su najviši nivo svih vremena od 2.448,80 USD po unci prošlog petka.

Spot cijene zlata su u velikom porastu od početka godine, popevši se preko 15% od početka godine zahvaljujući koktelu uzroka uključujući razbacivanje globalne centralne banke, geopolitičke napetosti i očekivanja smanjenja kamata od strane Federalne uprave SAD-a. rezerva.

Cijene zlata obično imaju obrnut odnos s kamatnim stopama. Kako kamatne stope padaju, zlato postaje privlačnije u poređenju s imovinom s fiksnim prihodom kao što su obveznice, koje bi donosile slabije povrate.

Viša inflacija u martu od očekivane potisnula je tržišna očekivanja smanjenja stope na rujan, a sada se očekuju dva smanjenja stope umjesto tri.

Uprkos tome, analitičari su i dalje optimistični u pogledu izgleda žutog metala, potaknuti stalnom fizičkom potražnjom kao i njegovom privlačnošću kao geopolitičke zaštite.

"Projiciramo 3000 dolara po unci zlata u sljedećih 6-18 mjeseci", rekli su Citijevi analitičari predvođeni Aakashom Doshijem, Citijevim voditeljem istraživanja roba za Sjevernu Ameriku.

Finansijska "donja cijena" zlata također je porasla s oko 1.000 na 2.000 dolara po unci, rekao je Citi.

Goldman Sachs je u petak nazvao tržište zlata "nepokolebljivim tržištem bikova" i revidirao prema gore svoju ciljanu cijenu za žuti metal s 2.300 dolara po unci na 2.700 dolara do kraja godine.