Očekuje se dodatni rast

Cijene zlata dostigle rekordne visine

Autor: Biznis.ba
Cijene zlata dostigle rekordne visine
Foto: Unsplash

Cijene zlata dostigle su rekordno visok nivo u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.

Promptno zlato ojačalo je 1,2% na 2.220,85 USD po unci te bilježi svoj najbolji mjesec od juna 2020., s porastom od 9% i drugi kvartalni rast zaredom. Poluga su dostigla rekordan nivo od 2.225,09 dolara za uncu ranije tokom sesije.

Futuresi američkog zlata porasli su za 1,2% na 2238,4 USD.

Trgovci se "spremaju uoči praznika i (povećavajuće) trgovinske aktivnosti na kraju mjeseca i na kraju kvartala", rekao je Daniel Ghali, robni strateg u TD Securities, što je potaknulo cijene zlata.

Zlato bi moglo dodatno porasti ako tržišta počnu očekivati duboki Fed-ov ciklus rezanja i ima potencijal "zadržati ove visoke vrijednosti, ali vidimo znakove iscrpljenosti kupovine koji se pojavljuju u vrlo kratkom roku", dodao je Ghali.

Cijene također rastu zbog "činjenice da još uvijek postoje velike geopolitičke napetosti na globalnom nivou", što bi moglo potaknuti ulagače da se okrenu zlatu kao neutralnoj rezervnoj imovini, rekao je Everett Millman, glavni tržišni analitičar u Gainesville Coinsu.

Iako postoje neki pokazatelji da je inflacija jača nego što bi kreatori politike željeli, to ne mora nužno objasniti visoke vrijednosti zlata upravo sada, dodao je Millman.

Izvještaj o indeksu cijena osnovne osobne potrošnje (PCE) u SAD-u treba biti objavljeno u petak, što bi moglo pomoći ulagačima u procjeni stajališta Fed-ove politike, prenosi SEEbiz.

Prema CME-ovom FedWatch alatu, trgovci trenutno cijene s 64% šanse za smanjenje stope u julu.

"Nova i viša donja granica za zlato iznosi 2000 USD/oz što je simbolično za ovaj novi makro režim – središnje banke tolerišu 'višu dužu' inflaciju", napisao je MKS PAMP u bilješci.

Srebro je poraslo 0,7% na 24,82 dolara po unci, platina je porasla 1,4% na 906,33 dolara, a paladij je dodao 3% na 1012,72 dolara. Sva tri metala bila su vezana za mjesečne dobitke.