"Probijena" granica

Cijene zlata vrtoglavo rastu: Kina gomila rezerve

Autor: Biznis.ba
Cijene zlata vrtoglavo rastu: Kina gomila rezerve
Foto: Unsplash

Cijene zlata nezaustavljivo rastu. Jučer su prvi put probili granicu od 2.360 dolara za uncu od 31,1 grama, porasvši osmi trgovinski dan zared

Zlato je ove godine poskupjelo više od 16 posto. Bank of America predviđa da bi cijene zlata mogle porasti na 3000 dolara do 2025.

Konkretno, centralne banke u Aziji i Evropi nastavljaju svoje strateške kupnje zlata. Kina je, primjerice, u martu povećala svoje rezerve zlata 17. mjesec zaredom, sada ukupno 72,7 miliona unci.

Mnogi se ljudi pitaju kako je moguće da zlato sada 'radi' bolje s inflacijom od 3% nego što je 2022. s inflacijom od 10%, zaboravljajući neke okolnosti. U 2022. vjerovalo se da će centralne banke pobijediti inflaciju podizanjem kamatnih stopa te da je to prolazna pojava koja će trajati nekoliko kvartal, prenosi SEEbiz.

Inflacija trenutno pokazuje rast, a guverner američkih federalnih rezervi govori o smanjenju kamata. Sve je to, uz neke centralne banke (uglavnom s tržišta u razvoju), potaknulo finansijske fondove da počnu povećavati svoje pozicije u plemenitim metalima.

Kad bi se ovim skokovima pridružili i mali ulagači iz zapadnih zemalja, to bi ionako vruće tržište moglo dodatno potaknuti.