Podaci Monstata

Crna Gora: Prosječna plata u januaru 819 eura

Autor: Biznis.ba
Crna Gora: Prosječna plata u januaru 819 eura
Foto: Unsplash

Prosječna zarada (bruto) u januaru 2024. godine u Crnoj Gori iznosila je 1024 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 819 eura, saopćeno je iz Uprave za statistiku Monstat.

"Prosječna neto zarada u januaru ove u odnosu na decembar prošle godine zabilježila je rast od 0,6 odsto, dok je prosječna neto zarada u januaru 2024. godine u odnosu na isti mjesec 2023. godine zabilježila rast od 8,2 odsto. Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. zabilježile rast od 0,5 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,1 odsto.", naveli su iz Monstata.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u januaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Snabdjevanje vodom; upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa; uklanjanje otpada i slične aktivnosti (4,4 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (3,9 odsto), Prerađivačka industrija (3,2 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (tri odsto), Poslovanje nekretninama (2,9 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,5 odsto), Zdravstvena i socijalna zaštita (1,1 odsto), Usluge smještaja i ishrane (0,7 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,3 odsto), Informisanje i komunikacije (0,2 odsto) i Saobraćaj i skladištenje (0,1 odsto), prenose Adria.tv.

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u januaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima: Građevinarstvo (3,3 odsto), Državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje (1,1 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (0,9 odsto), Snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (0,8 odsto), Obrazovanje (0,4 odsto), Vađenje ruda i kamena (0,3 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (0,1 odsto) i Umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti (0,1 odsto).

Postoje i različiti dodaci i ekstenzije za pretraživače koji mogu blokirati praćenje i kolačiće koje koriste oglašivačke mreže.