Novac

Danske Bank povećala profit, vidi se 'zanemarljivo' umanjenje vrijednosti

Autor: Biznis.ba
Danske Bank povećala profit, vidi se 'zanemarljivo' umanjenje vrijednosti
danska

Danske banka (DANSKE.CO) je u petak podigla prognozu neto dobiti za cijelu godinu zbog povoljnijih makroekonomskih uslova i "zanemarljivih" umanjenja vrijednosti u četvrtom tromjesečju, ali je upozorila na visok nivo neizvjesnosti pred nama.

Najveća danska banka sada očekuje neto profit ove godine u rasponu od 20,5 milijardi do 21,5 milijardi danskih kruna (2,96 milijardi-3,11 milijardi dolara) u poređenju sa prethodnim predviđanjima od 19,5 do 20,5 milijardi
- Makroekonomski uslovi su se razvili povoljnije nego što se očekivalo", rekao je glavni finansijski direktor Stephan Engels u saopćenju.

- Snažna finansijska pozicija među našim klijentima poduprla je našu jaku kreditnu kvalitetu, koja čini osnovu za naše revidirane izglede za profit“, rekao je.

Uprkos tome, i očekivanim "zanemarljivim oštećenjima" od 300 miliona kruna u četvrtom tromjesečju, "ostajemo oprezni jer još uvijek vidimo visok nivo neizvjesnosti pred nama", rekao je Engels.

Danske Banka je zadržala svoju perspektivu prihoda i rashoda za cijelu godinu nepromijenjenom i potvrdila pretpostavke za umanjenje vrijednosti kredita u svojim finansijskim ciljevima za 2026.

Banka bi trebala objaviti rezultate za cijelu godinu 2. februara.