Novac

Dolar jača petu sedmicu zaredom

Autor: Biznis.ba
Dolar jača petu sedmicu zaredom
Foto: Ilustracija

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla i prošle sedmice, petoga zaredom, jer je sve jasnije da zbog visoke inflacije američka centralna banka neće žuriti sa smanjenjem kamata.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,15 posto, na 104,26 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti ojačala 0,1 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0775 dolara. Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,6 posto, na 150,20 jena.

Jačanje dolara petu sedmicu zaredom uslijedilo je nakon izvještaja o rastu inflacije u SAD-u u prvom mjesecu ove godine.

Izvještaj, objavljeno u utorak, pokazalo je da su u januaru potrošačke cijene porasle 0,3 posto na mjesečnoj, a 3,1 posto na godišnjoj razini, više nego što su analitičari očekivali. Više nego što se očekivalo porasle su u januaru i proizvođačke cijene, što pokazuje da borba protiv inflacije još nije gotova.

Krajem prošle godine dolar je bio pod pritiskom jer se na tržištu procjenjivalo da će inflacija slabiti, a da će zbog toga Fed već u martu početi smanjivati kamatne stope.

No, s obzirom da se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedove ciljane razine od 2 posto, rez u martu više se na tržištu ni ne spominje, a nakon izvještaja o potrošačkim cijenama splasnule su i špekulacije o smanjenju kamata u maju.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da izgledi za smanjenje kamata Feda u maju iznose manje od 50 posto.