valuta

Dolar jača zbog snažnog američkog tržišta rada

Autor: Biznis.ba
Dolar jača zbog snažnog američkog tržišta rada
Foto: Unsplash

Vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice, ove je sedmice porasla jer su zbog snažnog američkog tržišta rada splasnula očekivanja u vezi smanjenja kamatnih stopa američke centralne banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je proteke sedmice 0.31 posto, na 104.94 boda.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti porasla 0.41 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.08 dolara. No, kurs dolara oslabio je prema jenu za 0.38 posto, na 156.7 eura.

Podaci koji su tokom protekle sedmice bili objavljivani o tržištu rada u SAD-u i o industrijskoj aktivnosti ukazivali su na slabljenje rasta u najvećem svjetskoj ekonomiji zbog čega su rasla očekivanja da će Fed od rujna u dva navrata sniziti kamatne stope.

Međutim, izvještaj američkog ministarstva rada o zaposlenosti u maju pokazalo je u petak snažan skok broja zaposlenih, za čak 272 hiljade premašivši prognoze koje su se kretale oko 185 hiljada, prenosi SEEbiz.

Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak je po prvi put snizila kamatne stope u eurozoni od 2019. godine, srezavši ih za 0.25 postotnih bodova - s rekordne nivoe od 4 posto na 3.75 posto.