valutna tržišta

Dolar ojačao, euro oslabio

Autor: Biznis.ba
Dolar ojačao, euro oslabio
Foto: Unsplash

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla i prošle sedmice, drugoga zaredom, jer Fed neće smanjiti kamate tako brzo kao što se očekivalo, dok je euro pod pritiskom zbog političke neizvjesnosti u Francuskoj.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,3 posto, na 105,83 boda.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti porasla 0,1 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0693 dolara.

Inflacija i dalje iznad ciljanih nivoa
Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 1,5 posto, pa je dosegnuo 159,80 jena, najviši nivo u gotovo dva mjeseca.

U fokusu ulagača bile su prošle sedmice izjave niza čelnika američke centralne banke. Većina njih poručila je da je inflacija i dalje iznad ciljanih nivoa od 2 posto i da neće žuriti sa smanjenjem kamata.

Tim više što svi posljednji podaci pokazuju da najveća svjetska ekonomija i dalje stabilno raste, što bi moglo podržati inflaciju na povišenim nivoima, prenosi Index hr.

Prema nedavno objavljenim procjenama, čelnici Feda u ovoj godini očekuju samo jedno smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova.

Stoga se čini da će Fed zadržati kamate na povišenim nivoima duže nego centralne banke u Evropi.

ECB započeo s popuštanjem monetarne politike
Nedavno je Evropska centralna banka započela ciklus popuštanja monetarne politike, a prošle je sedmice švicarska centralna banka po drugi put ove godine smanjila kamate za 0,25 postotnih bodova.

Premda je britanska centralna banka (BoE) na sjednici prošle sedmice ostavila kamate nepromijenjene, očekuje se da će i čelnici BoE-a uskoro smanjiti cijenu novca.

Zbog toga je američka valuta ojačala prema većini europskih, među ostalim, i prema euru, čiji je kurs spao ispod 1,07 dolara.

Euro pod pritiskom zbog neizvjesnosti u Francuskoj
Euro je pod pritiskom zbog političke neizvjesnosti u Francuskoj, nakon što je nedavno predsjednik Emmanuel Macron odlučio raspisati izvanredne parlamentarne izbore za kraj ovoga mjeseca i početak srpnja jer je na izborima za Evropski parlament pobijedila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

„Čini se da ulagači oklijevaju povući jače poteze uoči izbora u Francuskoj jer je to sada najviše u fokusu u Evropi”, kaže Erik Nelson, strateg u banci Wells Fargo.