Valutna tržišta

Dolar ojačao petu sedmicu zaredom

Autor: Biznis.ba
Dolar ojačao petu sedmicu zaredom
Dolari / Ilustracija

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošle sedmice, pete zaredom, jer je sve jasnije da će kamatne stope američke centralne banke ostati povišene duže nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0.1 posto, na 106.12 bodova, a u jednom trenutku dostigao je najviši nivo u pet mjeseci.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti skliznula 0.1 posto, pa je cijena eura porasla na 1.0655 dolara.

No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 0.9 posto, pa je njegov tečaj dostigao 154.65 jena i kreće se oko najvišeg nivoa u 34 godine.

Jačanje dolara posljedica je procjena da američka centralna banka neće početi smanjivati kamatne stope tako brzo kako se očekivalo jer su privreda i tržište rada i dalje snažni, dok je inflacija povišena.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je prošle sedmice da ove godine zasad nije postignut napredak u spuštanju inflacije i da bi monetarna politika mogla ostati restriktivna duže razdoblje.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u junu, a oko 42 posto u julu.

Vrijednost dolara prema košarici valuta dostigla je polovicom sedmice najviši nivo u pet mjeseci i zbog toga što se dolar smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, a ulagače je zabrinuo rast napetosti na Bliskom istoku, između Izraela i Irana.

Zbog toga je prošle sedmice tečaj dolara prema japanskoj valuti dostigao novi najviši nivo u 34 godine, premda japanske vlasti već sedmicama upozoravaju da bi mogle intervenisati na tržištu kako bi spriječile daljnje slabljenje jena.

S druge strane, dolar je blago oslabio prema euru. Tako se evropska valuta stabilizirala, nakon što je sedam dana prije njezin tečaj oštro pao jer će, po svemu sudeći, Evropska centralna banka početi smanjivati kamate prije Feda, s obzirom da se inflacija u eurozoni kreće na nižim nivoima, dok su neke privrede tog bloka u recesiji.

Na tržištu se procjenjuje da bi proces popuštanja monetarne politike ECB-a mogao započeti u junu.