rast minimalan

Dolar ojačao prema euru

Autor: Biznis.ba
Dolar ojačao prema euru
Foto: Unsplash

Kurs dolara prema euru prošle je sedmice a porastao, nakon što je Evropska centralna banka smanjila kamatne stope, no taj je rast bio minimalan jer se očekuje da će i američka centralna banka iduće sedmice smanjiti kamate.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je sedmice oslabio 0.1 posto, na 101.11 bodova.

Pritom je kurs dolara prema euru ojačao 0.1 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.1075 dolara. No, američka je valuta oslabila prema prema japanskom jenu, za 1 posto, pa je njezin kurs potonuo na 140.85 jena.

Evropska centralna banka smanjila je u četvrtak, drugi put ove godine, ključne kamatne stope za 0.25 postotnih bodova kako bi potaknula rast ekonomije eurozone prenosi SEEbiz.

Tako će kamatna stopa za refinansiranje banaka ubuduće iznositi 3.65 posto, a kamata na prekonoćne depozite banaka 3.5 posto. Za prekonoćne pozajmice komercijalne banke plaćat će kamatu od 3.9 posto.

Zbog toga je euro oslabio prema američkoj valuti, no blago. Očekuje se, naime, da će iduće sedmice i američka centralna a banka, nakon višegodišnjeg vođenja monetarne politike, smanjiti kamate.

U fokusu ulagača bila su prošle sedmice izvještaj o inflaciji u SAD-u, koja bi mogla utjecati na odluku čelnika američke središnje banke o kamatama na sjednici iduće sedmice.

Izvješća o potrošačkim i proizvođačkim cijenama u kolovozu pokazala su da inflacija slabi sporije nego što se očekivalo. No, ti izvještaji nisu promijenila uvjerenje ulagača da će Fed iduće srijede smanjiti kamatne stope.

Pitanje je samo hoće li rez iznositi 0.25 postotnih bodova, što je izglednije, ili 0,50 postotnih bodova. I dok je prema euru blago ojačao, dolar je prema japanskom jenu oštro pao.

Japanska je valuta u jednom trenutku dosegnula prema dolaru najvišu vrijednost u devet mjeseci jer je zbog povišene inflacije u Japanu moguće da će tamošnja centralna banka uskoro dodatno zaoštriti monetarnu politiku.