Valutna tržišta

Dolar oslabio, euro ojačao

Autor: Biznis.ba
Dolar oslabio, euro ojačao
Ilustracija

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice pala, pri čemu je tečaj eura prema američkoj valuti porastao gotovo jedan posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice 0.8 posto, na 104.45 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti skliznula 0.9 posto, pa je cijena eura porasla na 1.0870 dolara. Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, za 0.1 posto, pa je njegov tečaj skliznuo na 155.65 jena. Nakon što je duže vrijeme jačao prema japanskoj valuti i dostigao 160 jena, najviši nivo u 34 godine, nedavno je na tržištu intervenisala japanska centralna banka, pa je tečaj dolara pao. Posljednjih se sedmica kreće u uskom rasponu oko 155 jena.

Intervencije japanskih monetarnih vlasti trenutno nisu potrebne jer je dolar pod pritiskom zbog špekulacija da bi ove godine Fed ipak mogao smanjiti kamatne stope u dva navrata.

Naime, prošle je sedmice objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u aprilu porasle nešto manje nego što se očekivalo, što je podržalo teze o popuštanju inflacijskih pritisaka i otvaranju prostora za smanjenje kamatnih stopa američke centralne banke. Tako su ponovo oživjele špekulacije da će Fed u drugoj polovici godine u dva navrata smanjiti kamatne stope, u septembru i decembru, za po 0,25 postotnih bodova.

Euro je prošle sedmice ojačao prema dolaru, premda se očekuje da će i Evropska centralna banka (ECB) uskoro započeti ciklus smanjenja kamatnih stopa, i to prije nego Fed, vjerovatno već u junu.