Postepeno slabljenje

Dolar ostao gotovo nepromijenjen prema kutiji valuta

Autor: Biznis.ba
Dolar ostao gotovo nepromijenjen prema kutiji valuta
Foto: Unsplash

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema kutiji valuta prošle sedmice ostala gotovo nepromijenjena, dok ulagači procjenjuju kada bi središnje banke zapadnih zemalja mogle početi smanjivati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,02 posto, na 103,87 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti pala 0,2 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0840 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, pa je njegov kurs skliznuo na 150,10 jena.

Kursevi najznačajnijih svjetskih valuta nisu prošle sedmice osjetnije oscilirali, a u fokusu ulagača bili su novi podaci o inflaciji.

U SAD-u je u januaru indeks cijena za ličnu potrošnju, uključujući energiju i hranu, porastao za 0,3 posto na mjesečnom i 2,4 posto na godišnjem nivou.

To je donekle učvrstilo procjene na tržištu da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope u junu.

A kako rukovodstvo Feda poručuje da nema razloga žuriti s rezom kamata, dolarov indeks porastao je polovinom sedmice iznad nivoa od 104 boda.

No, krajem sedmice skliznuo je ispod tog nivoa.

U petak je, 'pak, Eurostat objavio da je inflacija u eurozoni u februaru skliznula na 2,6 posto na godišnjem nivou, s 2,8 posto mjesec dana prije, prenosi Index.hr.

Ti podaci učvrstili su procjene na tržištu da će Evropska središnja banka zadržati kamatne stope na rekordnim razinama do polovine godine.