na 105,35 bodova

Dolar ponovo jača

Autor: Biznis.ba
Dolar ponovo jača
Foto: Unsplash

Na azijskim se berzama danas trguje oprezno dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pri čemu je vrijednost dolara prema korpi valuta blago porasla.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7 sati gotovo nepromijenjen na najvišem nivouu 15 mjeseci, koju je dostigao u petak nakon tri sedmice uzastopnog rasta.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0.4 posto, dok su cijene dionica u Shangaiu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0.1 i 0.4 posto. U Hong Kongu su, pak, blago porasle. Na berzama se trguje mirno dok ulagači analiziraju nove podatke o inflaciji u Kini.

Potrošačke su cijene u aprilu porasle 0.3 posto na godišnjem nivou, dok su proizvođačke pale 2.5 posto.

Stagnacija azijskih berzi
Dobra je vijest da je inflacija, za razliku od zapadnih zemalja, niska, no loša je vijest što pad proizvođačkih cijena ukazuje na slabost potražnje.

Ove će sedmice fokusu ulagača biti i izvještaj o japanskom bruto domaćem proizvodu (BDP) u prvom tromjesečju. Očekuje se pad od 1.5 posto godišnje.

Oprez na tržištima očekuje se i idućih dana jer će u drugoj polovici sedmice biti objavljena izvještaji o proizvođačkim i potrošačkim cijenama u SAD-u, koja će pokazati kako se kreće inflacija i koja bi mogla znatno utjecati na smjer američkog, a time i ostalih tržišta u svijetu.

Ulagači se nadaju naznakama popuštanja inflacije, što bi Fedu otvorilo prostor za smanjenje kamata. No, dužnosnici centralne banke posljednjih dana poručuju da bi kamate mogle ostati povišene duži period nego što se na tržištu očekuje, prenosi Index hr.

Dolar blago ojačao, cijene nafte pale
Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema korpi valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,35 bodova, dok je u petak navečer iznosio 105,30 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao sa 155,75 na 155,90 jena.

A u odnosu na evropsku valutu, dolar stagnira, pa se cijena eura kreće oko 1,0770 dolara, kao i u petak navečer.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0.33 posto, na 82.50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.28 posto, na 78.10 dolara.