euro slabi

Dolar se vratio na pozitivan teritorij

Autor: Biznis.ba
Dolar se vratio na pozitivan teritorij
Foto: Unsplash

Vrijednost dolara prema korpi valuta prošle je sedmice porasla, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka ostavila kamate nepromijenjene.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0.3 posto, na 104.39 bodova. Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti porasla 0.2 posto, pa je cijena eura spala na 1.0880 dolara.

No, kurs dolara pao je prema japanskoj valuti, za 0.25 posto, na 157.50 jena. Pad dolara prema jenu vjerovatno je posljedica nove intervencije na tržištu, kažu trgovci, premda japanska centralna banka to nije potvrdila.

No, monetarne vlasti već dulje vrijeme upozoravaju da će intervenirati ako cijena jena previše padne, a donedavno se kretala na najnižoj razini od 1986. godine.

Početkom sedmice na tržištu je vladao oprez zbog nedavnog pokušaja atentata na republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, kao i zbog nedoumica hoće li predsjednik Biden moći nastaviti utrku za drugi mandat.

I dok je ta nesigurnost podržavala tečaj dolara, pod pritiskom je bio zbog toga što se na tržištu učvrstilo mišljenje da će američka centralna banka u rujnu smanjiti kamatne stope jer inflacijski pritisci popuštaju, dok se rast ekonomija usporava.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je prošle sedmice da vjeruje da će ekonomija izbjeći recesiju, a da inflacija postupno pada prema ciljanoj razini od 2 posto.