Proces dezinflacije

ECB očekuje nižu inflaciju, smanjivanje kamate izgledno u junu

Autor: Biznis.ba
ECB očekuje nižu inflaciju, smanjivanje kamate izgledno u junu
Foto: X

Evropska središnja banka u četvrtak je snizila svoju godišnju prognozu inflacije, jer je potvrdila široko očekivano zadržavanje kamatnih stopa.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde je u međuvremenu sugerisala da tržišne cijene za junsko smanjenje kamatne stope dolaze u skladu s predviđanjima kreatora politike.

Projekcije za inflaciju u 2024. ažurirane su na prosječnih 2,3% s 2,7%. Rukovodstvo predviđa da će inflacija dostići cilj ECB-a od 2% u 2025., i dalje hladiti na 1,9% u 2026.

U međuvremenu su ažurirali svoju prognozu ekonomskog rasta za 2024. na 0,6% s 0,8%. Zatim predviđaju rast bruto domaćeg proizvoda od 1,5% u 2025. i 1,6% u 2026., nešto slabije od prognoze iz decembra.

"U procesu smo dezinflacije i napredujemo", rekla je Lagarde tokom konferencije za novinare u četvrtak.

“Smatramo više samopouzdanja kao rezultat toga, ali nismo dovoljno samouvjereni i trebamo više dokaza, više podataka, a znamo da će ti podaci stići u sljedećih nekoliko mjeseci. Znat ćemo nešto više u aprilu, a puno više u junu.”

Političari su u više navrata naznačili maj kao ključni datum, budući da će tog mjeseca biti objavljene nagodbe plata, prenosi SEEbiz.

ECB će biti "laserski usredsređen" na dva područja inflacije koja bi mogla iznenaditi, a to su rast plata i profitne marže, rekla je Lagarde. Također bi moglo doći do negativnog iznenađenja u izgledima ako monetarna politika smanji potražnju više od očekivanog ili se globalno privredno okruženje neočekivano pogorša, dodala je.

Čini se da je ova objava povećala tržišne opklade na smanjenje stopa koje će se dogoditi u ljeto ove godine, s trgovanjem eurom za 0,3% nižim u odnosu na britansku funtu i padom prinosa na obaveznice nakon vijesti.

Tržišna očekivanja su se posljednjih sedmica pomaknula na smanjenje u junu. Njegova ključna stopa trenutno iznosi 4%, što je porast u odnosu na -0,5% u junu 2022., nakon niza od 10 povećanja.

Lagarde je u četvrtak izjavila da se čini da se tržišne cijene "bolje podudaraju" sa stavom ECB-a. Kreatori politike bili su početkom ove godine potaknuti da čvrsto odbiju tržišne opklade na rezove u martu ili aprilu.

Lagarde je također rekla u četvrtak da ECB neće trebati čekati da ukupna inflacija dođe do ciljanih 2% prije donošenja odluke.

Inflacija u eurozoni smanjila se na 2,6% u februaru s 2,8% u januaru. Međutim, temeljna brojka koja izbacuje energiju, hranu, alkohol i duhan pokazala se nepomičnijom, na 3,1%.

Antonio Serpico, viši direktor portfelja u Neuberger Bermanu, rekao je da najvjerovatniji scenarij uključuje smanjenja koja počinju u junu i smanjenja od 25 baznih bodova po sastanku za ukupno 150 baznih bodova ili više ove godine.

"Brojke su zapravo bile prilično ohrabrujuće, nismo očekivali nikakvo smanjenje danas", rekla je za CNBC Silvia Amaro.

"To znači da Upravno vijeće ECB-a vidi rast kao sporiji i niži od onoga što su vidjeli prije, a također u pogledu ukupne inflacije i temeljne inflacije, nove projekcije su definitivno slabije od starijih."

Glavna varijabla bit će postojanost temeljne inflacije, potaknuta skučenim tržištem rada, dodao je.

Projekcije temeljne inflacije ažurirane su na 2,6% u 2024. s 2,7%, te na 2,1% u 2025. s 2,3%.