potreban nadzor

ECB: Upotreba umjetne inteligencije u finansijama treba nova pravila

Autor: Biznis.ba
ECB: Upotreba umjetne inteligencije u finansijama treba nova pravila
Foto: Unsplash

Upotreba umjetne inteligencije u finansijama još je u povojima, ali je treba nadzirati i eventualno regulisati kako bi se spriječilo nanošenje štete potrošačima i osiguralo pravilno funkcioniranje tržišta, objavila je Evropska centralna banka (ECB).

ECB je prepoznao niz prilika za banke i druge finansijske institucije u korištenju generativne umjetne inteligencije, poput vrhunske obrade informacija, učinkovitije korisničke usluge, pa čak i veće sposobnosti uočavanja kibernetičkih prijetnji.

No također je upozorio na rizike koji uključuju "učinak stada", pretjerano oslanjanje na ograničeni broj pružatelja usluga i sofisticirane kibernetičke napade.

"Stoga implementaciju umjetne inteligencije u cijelom finansijskom sistemu treba pažljivo pratiti kako se tehnologija razvija", navodi ECB u članku objavljenom u sklopu svoje redovite revizije finansijske stabilnosti.

"Možda će biti potrebno razmotriti i regulatorne inicijative postanu li očiti tržišni nedostaci koji se ne mogu riješiti trenutnim bonitetnim okvirom", upozorava ECB.

Evropska unija je formulisala prva svjetska pravila o umjetnoj inteligenciji, koja će sisteme opće namjene i visokorizične AI sisteme prisiliti da budu u skladu s posebnim obvezama transparentnosti i zakonima EU-a o autorskim pravima, prenosi Index hr.

No ECB smatra da je za sada usvajanje takvih sistema od evropskih finansijskih kompanija tek "u ranoj fazi".

"Tržišni kontakti pokazuju da bi finansijske institucije europodručja mogle biti sporije u usvajanju generativne umjetne inteligencije, s obzirom na niz prethodno razmatranih rizika kao i s obzirom na potencijalne reputacijske rizike", dodaje ECB.