Pooštrena kontrola likvidnosti

ECB zatražila od banaka da prate objave koje mogu potaknuti klijente na povlačenje novca sa računa

Autor: Biznis.ba
ECB zatražila od banaka da prate objave koje mogu potaknuti klijente na povlačenje novca sa računa
ECB / Ilustracija

Evropska centralna banka (ECB) zatražila je od grupe banaka da prate društvene mreže kako bi otkrile objave koje bi mogle potaknuti velik broj klijenata da povuku novac sa računa, rekla su Reutersu dva bankarska direktora.

Evropski regulatori pooštrili su kontrolu likvidnosti banaka nakon kolapsa Silicon Valley Banka i Credit Suissa u martu prošle godine, podsjetili su izvori koji htjeli ostati anonimni, prenosi HINA.

Credit Suisse poljuljala je objava najvećeg dioničara da neće učestvovati u dokapitalizaciji nakon ogromnih gubitaka, povezanih sa manjkavim internim mehanizmima kontrole i problematičnim ulaganjima. Uskočila je vlada koja je osigurala garancije i isposlovala spajanje sa najvećom domaćom bankom UBS-om.

Silicon Valley Bank posrnuo je pak nakon neuspjelih pokušaja "pokrivanja" nerealizovanih gubitaka na portfelju državnih obveznica. Financijske vlasti odlučile su klijentima isplatiti i neosigurane pologe, ali problemi su iskrsnuli i u drugim bankama srednje veličine.

ECB je krajem marta zaključio da je bankovni sektor u eurozoni otporan. Evropska agencija za banke (EBA) pozvala je pak regulatore zemalja EU da procijene rizike, uključujući društvene mreže, koji bi mogli "pridonijeti pogoršanju percepcije i ugleda" banaka.

ECB je u međuvremenu od nekih zajmodavaca zatražio da prate objave na društvenim mrežama koje bi mogle stvoriti negativnu percepciju u javnosti, rekli su izvori u srijedu.

Jedna velika banka naložila je timu djelatnika da prati eventualne učestale negativno intonirane objave i po potrebi obavijesti riznicu koja bi trebala procijeniti njihov mogući utjecaj na depozite, rekao je u srijedu izvor.

Mehanizam možda neće zaustaviti povlačenje novca iz banaka, ali regulatori i banke žele biti spremni, rekli su upućeni izvori.

Glasnogovornik ECB-ja odbio je komentarisati tu informaciju.

"Društveni mediji omogućavaju brže širenje informacija, ali također mogu izazvati ili pojačati šokove", objavio je u novembru ECB u izvještaju o financijskoj stabilnosti.