pilot program

EU nastavlja testiranje novčanika digitalnog identiteta

Autor: Biznis.ba
EU nastavlja testiranje novčanika digitalnog identiteta
Foto: Ilustracija

Evropska unija (EU) sve je bliža uvođenju svog novčanika digitalnog identiteta.

Kako je Evropska komisija (EK) nedavno navela na svojoj web stranici, novčanik će „biti siguran i lak način za evropske građane, stanovnike i kompanije da dokažu ko su kada pristupaju digitalnim uslugama“, omogućavajući im da „bezbjedno pribavljaju, čuvaju i dijele važne digitalne dokumente o sebi i elektronski potpišu ili zapečate dokumente.”

Novčanici će, napominje se na web stranici, olakšati sigurno ustupanje dokumenata za otvaranje bankovnog računa, upis u školu u inostranstvu ili prijavu za posao.

Program dolazi nakon evropske Uredbe o digitalnom identitetu (EUDI), koja je stupila na snagu u maju 2024, a osmišljena je da „omogući digitalnu transformaciju javnog sektora, omogućavajući digitalni pristup većem broju usluga, uključujući i prekogranične”.

U međuvremenu, EK je sprovodila pilot programe — koji bi trebalo da budu završeni sljedeće godine — koji istražuju različite slučajeve upotrebe novčanika. To uključuje plaćanja, jer su novčanici dizajnirani da ponude korisnicima jedan način da se identifikuju na svim bankovnim računima i autorizuju transakcije.

Napori EK se dešavaju u trenutku kada je isprepletana budućnost biometrije i digitalnog identiteta počela da transformiše plaćanja, prenosi Investitor me.

„Kako digitalni novčanici sve više dobijaju na snazi, sigurnosne karakteristike koje pokreću njihovu upotrebu pojavljuju se kao komponente koje oblikuju budućnost i trgovine i autentifikacije“, navodi se u tom izvještaju.

„S obzirom da se bliži krajnji rok za usklađenost sa regulativom eIDAS 2.0 Evropske unije 2026, korišćenje ukrštanja digitalnog ID-a i biometrije za pružanje poboljšane sigurnosti, poboljšanog korisničkog iskustva i veće prevencije prevara je na vrhuncu pažnje za industriju plaćanja.”

Istraživanje obavještajnog izvještaja PYMNTS “Digitalno plaćanje računa: mobilni novčanici postaju popularniji, ali prepreke ostaju” pokazalo je da je 60% potrošača koristilo mobilne novčanike za plaćanje računa 2023, što je 22% više u odnosu na godinu prije.

„U svijetu u kojem živimo, digitalni identiteti se sve više koriste od fizičkih vozačkih dozvola ili fizičkih pasoša“, rekla je potpredsjednica ACI Worldwide Global Foud Prevention Risk Services, Erika Dietrich za PYMNTS u septembru.

Ipak, da bi digitalni ID-ovi sa biometrijskim mogućnostima – i novčanici koji ih drže – dobili široku prihvaćenost, moraju se uvesti složeni standardi koji osiguravaju interoperabilnost i povjerenje, javio je PYMNTS.

“Biometrijska autentifikacija, iako postoji za druge aspekte naših života, u ovoj fazi nije velika stvar za plaćanja – ali što se tiče plaćanja, to je budućnost”, rekao je Marc Hopkins, potpredsjednik E-Complish-a u intervjuu prošlog mjeseca.