3m

Euribor na najnižem nivou u posljednjih godinu dana

Autor: Biznis.ba
Euribor na najnižem nivou u posljednjih godinu dana
Foto: Ilustracija

Tromjesečni euribor (3M) tokom posljednjih deset mjeseci nalazi na silaznoj putanji, pa je tako od četiri posto sredinom novembra 2023. godine stigao do trenutne vrijednosti od 3,49 procenata.

Šestomjesečni euribor (6M) stigao je od maksimalnih 4,14 posto u oktobru prošle godine do trenutnih 3,36 procenata.

Evropska centralna banka (ECB) održat će narednog četvrtka sastanak o monetarnoj politici na kojima će odlučivati o daljem kretanju ključnih kamatnih stopa.

ECB je na svom posljednjem sastanku u julu odlučila da ne mijenja kamate, pošto je mjesec dana ranije smanjila kamatne stope prvi put od 2019. godine, prenosi Investitor me.

Kamatna stopa za glavne operacije refinansiranja sada je na nivou od 4,25 posto, kamatna stopa na graničnu kreditnu liniju 4,50 posto, a kamata na depozitnu liniju 3,75 procenata.

Prema preliminarnim procenama Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije, očekuje se da će godišnja inflacija u eurozoni u augustu tekuće godine iznositi 2,2 procenta, što je pad u odnosu na 2,6 posto u julu. Posmatrajući glavne komponente inflacije u eurozoni, usluge bi mogle da imaju najvišu godišnju stopu u avgustu (4,2 posto u poređenju sa 4,0 posto u julu), a zatim hrana, alkohol i duhan (2,4 posto u poređenju sa 2,3 posto).