smanjivanje kamatnih stopa

Euro prema dolaru dostigao najviši nivo u 13 mjeseci

Autor: Biznis.ba
Euro prema dolaru dostigao najviši nivo u 13 mjeseci
Foto: Ilustracija

Vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice oštro je pala, pri čemu je kurs eura prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u 13 mjeseci jer je gotovo sigurno da će američki Fed u septembru smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je sedmice potonuo 1,7 posto, na 100,68 bodova, najnižu razinu u godinu dana. Pritom je kurs dolara prema euru pao 1,5 posto, pa je cijena eura dostigla 1,1190 dolara, a u jednom se trenutku, po prvi puta nakon 13 mjeseci, probio iznad razine od 1,12 dolara.

Američka je valuta oslabila i prema prema japanskom jenu, za 2,2 posto, pa je njen kurs zaronio na 144,37 jena, prenosi SEEbiz. Pad dolarovog indeksa drugu sedmicu zaredom posljedica je uvjerenja ulagača da će američka središnja banka na sjednici u septembru smanjiti ključne kamatne stope, prvi put nakon višegodišnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Inflacija u SAD-u popušta iz mjeseca u mjesec, rast ekonomije postupno usporava, a tržište rada, pokazali su posljednji podaci, nije tako snažno kao što se mislilo.

Zbog toga je gotovo sigurno da će Fed idućeg mjeseca započeti popuštati monetarnu politiku. To je naznačio i predsjednik Feda Jerome Powell u svom govoru u petak na tradicionalnom skupu centralnih bankara u Jackson Holeu. 'Došlo je vrijeme za prilagodbu monetarne politike', kazao je Powell. 'Inflacija znatno pada. Tržište rada nije više pregrijano, a ukupni uslovi su manje zategnuti od onih prije pandemije. Nabavni lanci su se normalizirali', kazao je Powell.

Ulagači su sada gotovo sasvim sigurni da će Fed u septembru smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova. Ima i onih koji smatraju da je moguć rez i za oštrijih 0,50 postotnih bodova.