usporavanje tržište rada

Fed snizio kamatne stope za pola boda: Agresivan početak kampanje popuštanja

Autor: Biznis.ba
Fed snizio kamatne stope za pola boda: Agresivan početak kampanje popuštanja
Foto: Arhiv

Savezne rezerve u srijedu su donijele svoje prvo smanjenje kamatnih stopa od prvih dana pandemije Covida, snizivši referentne stope za pola postotnog boda u nastojanju da spriječe usporavanje tržišta rada.

S obzirom na smanjenje broja radnih mjesta i smanjenje inflacije, Savezni odbor za otvoreno tržište središnje banke odlučio je sniziti svoju ključnu stopu prekonoćnog zaduživanja za pola postotnog boda, ili 50 baznih bodova, potvrđujući tržišna očekivanja koja su se nedavno pomaknula s izgleda za smanjenje upola manje. veličina.

Osim izvanrednog smanjenja stopa tokom Covida, zadnji put je FOMC smanjio za pola boda 2008. tokom globalne finansijske krize.

Odluka snižava stopu saveznih fondova na raspon između 4,75%-5%. Dok stopa određuje kratkoročne troškove posuđivanja za banke, ona se prelijeva na više potrošačkih proizvoda kao što su hipoteke, auto zajmovi i kreditne kartice, prenosi SEEbiz.

Uz ovo smanjenje, odbor je kroz svoj "tačkasti grafikon" naznačio ekvivalent od još 50 baznih bodova smanjenja do kraja godine, blizu tržišnih cijena. Matrica očekivanja pojedinačnih dužnosnika ukazivala je na još jedan puni postotni bod u rezovima do kraja 2025. i pola boda u 2026. Sve u svemu, tačkasti grafikon pokazuje da se referentna stopa smanjuje za oko 2 postotna boda nakon pomaka u srijedu.

"Odbor je stekao veće povjerenje da se inflacija održivo kreće prema 2 posto i prosuđuje da su rizici za postizanje njegovih ciljeva u pogledu zapošljavanja i inflacije otprilike u ravnoteži", stoji u izjavi nakon sastanka.

Odluka o popuštanju došla je "u svjetlu napretka u pogledu inflacije i ravnoteže rizika". Glasovanje FOMC-a došlo je s 11-1 glasova, a guvernerica Michelle Bowman preferirala je pomak za četvrtinu boda.