Novac

Forum u Davosu: Ekonomski stručnjaci upozoravaju na nesigurno okruženje

Autor: Biznis.ba
Forum u Davosu: Ekonomski stručnjaci upozoravaju na nesigurno okruženje
Foto: WEF

Dok svjetska ekonomija nastavlja da se bori sa preprekama u vidu teških finansijskih uslova, geopolitičkih neslaganja i brzog napredovanja generativne vještačke inteligencije, globalni ekonomski izgledi, prema mišljenju vodećih ekonomista, ostaju prigušeni i neizvjesni.

Izvještaj o ekonomskim perspektivama u svijetu iz ugla glavnih ekonomista predstavljen je danas u Davosu. Zasnovan je na najnovijim istraživanjima, kao i anketama sa glavnim ekonomistima iz javnog i privatnog sektora u organizaciji Centra za novu ekonomiju i društvo Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Više od polovine vodećih ekonomista (56%) očekuje da globalna ekonomija oslabi ove godine a ostali predviđaju da će stanje biti nepromenjeno ili da će ekonomija ojačati.

Direktorica WEF Sadia Zahidi rekla je da novi izveštaj naglašava nesigurnost sadašnjeg ekonomskog okruženja i da će otpornost svjetske ekonomije i u godini pred nama biti na testu.

– Iako globalna inflacija popušta, rast se zaustavlja, financijski uslovi ostaju teški, globalne tenzije se produbljuju a nejednakosti rastu i to naglašava hitnu potrebu globalne saradnje na zamahu za održivi, inkluzivni ekonomski rast – rekla je Zahidi.

Istraživanje je pokazalo da izgledi za ekonomije Južne i Istočne Azije i Pacifika ostaju pozitivni i velika većina ekonomista u tom regionu u 2024. očekuje barem umjereni rast.

Izuzetak je Kina, gdje je procenat onih koji očekuju umjereni rast nešto manji, a zbog slabe potrošnje, manje industrijske proizvodnje i bojazni oko tržišta nekretnina.

Ekonomske perspektive Evrope znatno su oslabile od septembra i sada slab ili veoma slab rast očekuje 77% ekonomista ili gotovo dvostruko više nego jesenas.

Ekonomisti su manji optimisti i oko izgleda za SAD, Bliski istok i Severnu Afriku, gdje šest od deset ispitanika očekuje umjeren ili veći rast prema osam od deset u septembru.

Bolja očekivanja su za ekonomije Latinske Amerike i Kariba, podsaharske Afrike i Centralne Azije, mada uglavnom za umjeren ekonomski rast, pokazao je izvještaj WEF.

Istovremeno sedam od deset vodećih ekonomista očekuje ubrzavanje tempa geoekonomske fragmentacije u 2024.

Većina kaže da će geopolitika podstaći nestabilnost u globalnoj ekonomiji i na berzama, povećati lokalizaciju, ojačati geoekonomske blokove i proširiti jaz između Sjevera i Juga u naredne tri godine, prenosi BETA.

Kada je riječ o vještačkoj inteligenciji, glavni ekonomisti smatraju da će ona osjetno više koristiti ekonomijama sa visokim prihodima.