BDP

Francuska snizila prognozirani rast za ovu godinu

Autor: Biznis.ba
Francuska snizila prognozirani rast za ovu godinu
Foto: Ilustracija

Francuska je snizila prognozu rasta BDP-a za ovu godinu sa 1.4 na 1 posto, te najavila smanjenje potrošnje za oko 10 milijardi eura.

Rekao je to francuski ministar finansija Bruno Le Maire.

Ministar je istakao da će se smanjenje rashoda odmah sprovesti u svim ministarstvima. Također je najavio da će budžet određenih vladinih inicijativa biti odmah smanjen, kako bi se nadoknadili slabi izgledi za rast, prenosi "Euronews".

To bi Francuskoj trebalo omogućiti da zadrži svoj cilj smanjenja deficita na 4.4 posto u 2024. godini, rekao je Le Maire, uvjeravajući građane da vlada neće povećati poreze. Deficit je lani iznosio 4.9 posto.

Le Maire je osvrt opravdao aktuelnom geopolitičkom klimom, ističući specijalnu rusku vojnu operaciju u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku i ekonomske probleme u Evropi i inostranstvu. Evropska komisija je ranije objavila da ove godine očekuje rast u Francuskoj od 0.9 posto.

Francuski ministar istakao je da će prioriteti Pariza ostati pomoć Ukrajini i lokalnim poljoprivrednicima. Naveo je da bi Vlada mogla najaviti rebalans budžeta ako budu potrebne dodatne uštede, prenosi "SeeBiz".