udari političkog rizika

Goldman Sachs ima lošu prognozu za francuske dionice

Autor: Biznis.ba
Goldman Sachs ima lošu prognozu za francuske dionice
Foto: Pexels

Francuske dionice vjerovatno će dodatno pretrpjeti udare političkog rizika u sedmicama i mjesecima koji dolaze, ali će utjecaj biti usmjeren na određena područja, prema stratezima Goldman Sachsa.

Blue-chip dionice na pariškom indeksu CAC 40 prošle su sedmice zabilježile najlošiju izvedbu od marta 2022., pale više od 6% jer je naciju uzdrmala iznenadna objava prijevremenih izbora.

Tržišta su odmah bila preplašena izgledima za pobjedu krajnje desnog Nacionalnog skupa na parlamentarnim izborima 30. juna i 7. juna, te potencijalom za populističku fiskalnu politiku, mjere usmjerene na banke i "financijsku krizu u stilu Liz Truss".

Zajedno s rasprodajom dionica, troškovi posudbe su porasli, a razlika između prinosa na francuske i njemačke 10-godišnje obveznice povećala se za 25 baznih bodova.

Goldmanovi stratezi očekuju da će ta razlika ostati velika u nadolazećim sedmicama.

"To bi vjerovatno održalo pritisak na francuske domaće dionice, posebno banke, koje su vrlo osjetljive na spreadove", rekli su stratezi Goldmana u istraživačkoj bilješci objavljenoj u petak.

Velika francuska domaća velika imena uključuju lanac supermarketa Carrefour, građevinsku firmu Vinci i komunalnu firmu Engie, dok njezini međunarodno orijentirani velikani uključuju LVMH, L'Oreal i Remy Cointreau, prenosi SEEbiz.

Kratkoročno, Goldman savjetuje da se okrenete odbrambenim sektorima kao što je zdravstvo usred povećane političke neizvjesnosti.

Pobjeda na nacionalnom skupu vjerovatno bi dodatno ugrozila francuske domaće dionice, rekla je investicijska banka, iako bi se dugoročno gledano stranka mogla pokazati više poslovnom nego što se očekivalo ako ostane usredotočena na osiguranje pobjede kandidata na predsjedničkim izborima 2027.

Također postoji mogućnost zastoja u parlamentu i političkog zastoja, dodaje se, što bi "smanjilo vjerovatnost nasilne tržišne reakcije", ali bi bilo u skladu sa širim rasponima suverenih vrijednosti, uzimajući stalni danak na određene izložene domaće dionice.

CAC 40 u cjelini ima samo oko 20% francuske izloženosti, prema Sharon Bell, Goldmanovom višem strategu za kapital.

“Sada, to nije nulta francuska izloženost, a ljudi očito dodaju dodatnu premiju za rizik Francuskoj u ovom trenutku s obzirom na nadolazeće izbore”, rekao je Bell u ponedjeljak za CNBC-jev “Squawk Box Europe”.

"Ovo je tržište koje je dobro prošlo i posljednjih godina, neke od kompanija su prilično visoko cijenjene tih 80% izvan Francuske, mnoge od njih zarađuju", dodala je.

"Mislim da je rasprodaja svih francuskih dionica bila pomalo nevjerojatna reakcija i tvrdili bismo da su one koje su najosjetljivije male kapitalizacije i domaća francuska imena."