Nema ograničenja u količini

Hrvatska: Od sljedeće godine zamjena kuna moguća samo u Hrvatskoj narodnoj banci

Autor: Biznis.ba
Hrvatska: Od sljedeće godine zamjena kuna moguća samo u Hrvatskoj narodnoj banci
Zamjena hrvatskih kuna / Pixsell

Od prvog januara poslovne banke u Hrvatskoj, Financijska agencija (Fina) i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene kune, pa će se tako novčanice i kovanice kune moći zamijeniti isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), podsjetili su danas iz centralne banke.

"Prilikom zamjene kune u euro u HNB-u neće biti ograničenja u količini koja se mijenja niti naknade za zamjenu. HNB će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. decembra 2025. godine", kažu u HNB-u.

Građani će moći preostale kune zamijeniti ličnim dolaskom na šalter HNB-a na zagrebačkoj adresi Franje Račkoga 5, a iznosi manji od 15.000 kuna moći će se, na ličnu odgovornost, dostaviti na zamjenu i putem poštanskih usluga na adresu HNB, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb.

Za zamjenu gotovog novca kune u iznosu od 40.000 kuna i većem, ili u broju kovanica koji je veći od hiljadu komada, potrebno je prethodno najaviti svoj dolazak na adresu elektronske pošte: gotov.novac@hnb.hr, uz navođenje iznosa gotovog novca kune koji se namjerava zamijeniti, saopćili su iz HNB-a, uz napomenu da će ostali uslovi zamjene kune u euro u HNB-u biti do kraja ove godine objavljeni na internetskim stranicama te institucije.

Do 14. decembra ove godine od 500 miliona komada novčanica koje su bile polovinom 2022. u opticaju i pričuvama HNB-a, vraćeno je oko 438,6 miliona odnosno 88 posto, ali od tri milijarde kovanica u opticaju vratilo se tek 760,5 miliona odnosno 25 posto, naveli su iz HNB-a.

Saopćili su i da je 13. decembra u opticaju bilo 4,66 milijardi kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju građani mogu zamijeniti.

"Ako ovaj podatak o preostaloj vrijednosti kune u opticaju usporedimo sa 14,7 milijardi kuna, koliko je bilo u opticaju na kraju prošle godine, riječ je o smanjenju od oko 68 posto. Uprkos tome što se količina gotovog novca smanjuje dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute", napomenuli su iz HNB-a.

Podsjetili su i da se, nakon povlačenja, kovanice kune čuvaju u objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine. Novčanice kune se paralelno sa povlačenjem iz optjecaja pohranjuju u trezore HNB-a te postepeno uništavaju na sistemima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak.