Najave

Analitičari predviđaju rast cijene zlata za deset posto

Autor: Biznis.ba
Analitičari predviđaju rast cijene zlata za deset posto
Foto: Ilustracija

Cijene zlata mogle bi završiti godinu sa cijenom od čak deset posto iznad trenutne i to zbog potencijalnog smanjenja stope, rekli su stratezi UBS-a, uprkos padu početkom 2024. godine.

U bilješci UBS-a su nedavna kretanja cijena opisana kao „mala“ u kontekstu porasta plemenitog metala od 15 posto do 2023. i kaže se da „moć politike Feda ne treba potcjenjivati“, piše Seebiz.

Zlatne poluge ostaju iznad psihološkog nivoa od 2.000 dolara po unci, rekli su stratezi UBS-a, predviđajući porast na 2.250 dolara za uncu do kraja godine, uprkos kratkoročnoj volatilnosti.

Analitičari Scotiabanke zadržali su opreznije izglede, ali su više revidirali svoje smjernice za cijene. U saopštenju oni su rekli da su usvojili više cijene zlata i srebra za ovu i sljedeću godinu i pomjerili svoju prognozu zlata na kraju godine na 2.000 dolara po unci, sa 1.900 dolara za uncu ranije.

Na cijene zlata mogu uticati faktori uključujući geopolitičku nestabilnost i neizvesnost tržišta — što može povećati privlačnost poluga kao sredstva „sigurnog utočišta“ — i kamatne stope, koje mogu učiniti investicije sa većim prinosom privlačnijim kada se naplate.

Tržišta su sve nesigurnija da će Fed početi da smanjuje kamatne stope u martu. Trenutne cijene smanjuju vjerovatnoću na oko 48 odsto, prema CME-ovom FedWatch alatu, sa čak 81 posto prije nešto više od sedmicu dana. To je uz dvije ključne najave o ekonomskom rastu SAD u četvrtom tromjesečju i indeksu potrošačkih cijena koje tek treba da dođu ove sedmice.

Investitori, također, prate predstojeće sastanke o monetarnoj politici u Banci Japana u utorak i Evropskoj centralnoj banci u četvrtak.

Zlato je krajem prošle godine dostiglo nekoliko rekordnih vrijednosti i dostiglo rekordnu vrijednost od 2.078 dolara po unci, prema Svjetskom savjetu za zlato.

Analitičari su povećanje povezivali sa očekivanjima kamatnih stopa i globalnom nestabilnošću koja proističe iz sukoba između Izraela i Hamasa.