Investicije

AP: Šta će biti sa turskim investicijama na Balkanu?

Autor: Biznis.ba
AP: Šta će biti sa turskim investicijama na Balkanu?

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše danas o turskim investicijama na Zapadnom Balkanu, spekulišući o mogućem smanjenju ulaganja iz te zemlje u balkanski region zbog aktuelnih turskih ekonomskih i finansijskih teškoća.

U tekstu se navodi da je jedna turska kompanija za proizvodnju auto-dijelova na jugu Srbije otvorila više stotina radnih mjesta u novoj fabrici, "udahnuvši" tako novi život regionu koji je dugo bio nerazvijen i opustošen tokom ratova 90-ih godina prošlog vijeka.

Međutim, dramatičan pad vrijednosti turske lire u ovoj godini, koji je posljedica zabrinutosti investitora i diplomatskog spora sa SAD, izazvao je u Srbiji i u ostatku Zapadnog Balkana bojazan da bi takve investicije iz Turske mogle da presahnu.

"Zabrinuti smo, jer kriza u Turskoj ne može da bude bez posljedica po nas", izjavio je nedavno srpski ministar trgovine Rasim Ljajić povodom slabljenja turske lire, navodi američka agencija.

Dok jedni analitičari tvrde da bi finansijska kriza u Turskoj mogla da uspori buduća turska ulaganja u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju i Kosovo, drugi, pak, navode da će zvanična Ankara pokušati da zadrži postojeće investicije i trgovinsku razmjenu, jer je Zapadni Balkan, kako navodi AP, geopolitički značajan za turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Trgovina između ekonomija Zapadnog Balkana i Turske porasla je sa 430 miliona dolara u 2002. godini na 3,0 milijarde dolara u 2016. godini, pri čemu se na Srbiju odnosi - skoro trećina.

Turska je, kako navodi AP, trenutno među vodećih deset trgovinskih partnera Srbije.

Član Tursko-srpskog poslovnog savjeta Aleksandar Međedović kaže da će Turska vjerovatno ostati pri planiranim investicijama, ali da bi moglo doći do odlaganja u njihovoj realizaciji.

"Fluktuacije u kretanju domaće valute su uvijek imale efekat na ekonomiju i one trenutno utiču na tursku ekonomiju. Ali, Balkan je strateško područje za turske investitore", izjavio je on.

Navodi i da Turska doživljava Balkan, a naročito Srbiju i Hrvatsku, kao "kapiju" za ulazak njene robe u Evropsku uniju.

Menadžer turskog proizvođača auto-dijelova u Vladičinom Hanu, Fikret Ajnibal, kazao je za AP da matična kompanija "Teklas automotiv" još uvijek nije donela nikakvu odluku o prekidu investicija u Srbiji i širem regionu, jer se investicioni planovi prave za period od pet do deset godina.

Biznis.ba / NN