Investicije

Bihać otvorio svoja vrata investitorima iz dijaspore

Autor: Biznis.ba
Bihać otvorio svoja vrata investitorima iz dijaspore

Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, uz podršku USAID Projekta "Diaspora Invest", organizovali su konferenciju “Bosanskohercegovačka izvrsnost – uloga dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine”, koja je otvorena danas u Bihaću.

Partneri na konferenciji su Privredna komora Unsko-sanskog kantona, BH Futures Fondacija, Turistički klaster „Una“ i WWF Adria „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, saopćeno je iz Projekta 'Diaspora Invest'.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta i predsjednica Organizacionog odbora konferencije Mirela Kljajić-Dervić istaknula je da će u naredna dva dana biti govora o stimulisanju investicija i poslovne saradnje domaćih privrednika sa bh. dijasporom.

- Podijelit ćemo dobre prakse iz cijele zemlje, predstavit ćemo dostupne mogućnosti osiguranja tehničke podrške i grant program, dati prostor za predstavljanje domaćih investicionih projekata te izgraditi jednu mrežu koja će biti garant da će danas i sutra uspostavljene veze i saradnje nastaviti da žive do narednog druženja - kazala je Kljajić-Dervić.

Šef Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Andrew Boegel naglašava da kompanije koje su pokrenute od investitora iz dijaspore uključuju najbolje svjetske prakse i vjeruje da će današnja diskusija ohrabriti napredak na ovom polju.

- Kompanije koje su pokrenute od investitora iz dijaspore uključuju najbolje svjetske prakse, gotovo u potpunosti su orijentisane na izvoz, te Bosanci i Hercegovci donose investicije u gradove iz kojih vode porijeklo. To je dobra vijest i za Bihać i za Unsko-sanski kanton, zato vjerujem da će današnja diskusija ohrabriti napredak na ovom polju - zaključio je Boegel.

Konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels u Australiji Đemila Talić-Gabriel je kazala da su naši ljudi u svijetu poznati kao radišni i obrazovani.

- Konferencijom želimo otvoriti vrata za nove investicije i pozvati naše ljude da ovdje ostvare svoje snove i ideje - dodala je Talić - Gabriel.

Konferencija je okupila više od stotinu učesnika i učesnica iz zemlje i svijeta, a ključne teme skupa su potencijal bh. dijaspore te šanse za investicije u turistički potencijal Unsko-sanskog kantona.

Biznis.ba / FENA