Investicije

Crna Gora: Za šest mjeseci 403 miliona eura stranih investicija

Autor: Biznis.ba
Crna Gora: Za šest mjeseci 403 miliona eura stranih investicija

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnoj Gori u prvoj polovini ove godine iznosio je 403,6 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 250 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG), javlja Anadolu Agency (AA).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, na kraju juna iznosio je 153,6 miliona eura i bio je 30,4 odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

“Takvo kretanje rezultat je značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga u poređenju sa istim periodom prošle godine, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja”, saopšteno je iz CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 29,8 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 220,2 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 231,7 miliona eura, što čini 57,4 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 78 miliona eura, a u preduzeća i banke 153,7 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 165 miliona eura ili 40,9 odsto ukupnog priliva.

Biznis.ba / AA