BiH, Srbija i CG

EBRD ulaže u infrastrukturu mobilnih tornjeva u regiji

Autor: Biznis.ba
EBRD ulaže u infrastrukturu mobilnih tornjeva u regiji
Foto: EBRD

Kao dio svoje težnje za podrškom digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pridružila se konzorciju međunarodnih ulagača predvođenih Actisom, vodećim globalnim ulagačem u održivu infrastrukturu.

Konzorcij, uključujući Međunarodnu financijsku korporaciju (IFC), nabavit će približno 1.800 mobilnih tornjeva od srbijanskog državnog telekom operatera Telekom Srbija, koji se nalaze u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Projekat će uspostaviti prvu nezavisnu grupu mobilnih tornjeva sa sjedištem na Zapadnom Balkanu. U skladu s najboljom međunarodnom praksom, nova će kompanija omogućiti poboljšano dijeljenje infrastrukture između operatera mobilne mreže u regiji, piše Seebiz.eu.

Povećano dijeljenje tornjeva, također poznato kao kolokacija, pridonijet će razvoju mobilnih tehnologija, uključujući brzo uvođenje 5G standarda i bolju pokrivenost mrežom.

Holger Muent, čelnik EBRD-a za telekomunikacije, medije i tehnologiju, rekao je:

"Ova investicija pruža kapacitet da se zadovolji sve veća potražnja za pouzdanim mobilnim uslugama u tri zemlje i omogućuje prijenos državne telekomunikacijske infrastrukture u privatno vlasništvo. Uz podršku snažnih međunarodnih ulagača, neovisna tvrtka mobilnih tornjeva bit će u dobroj poziciji za poticanje inovacija i tržišnog natjecanja. Nadalje, transakcija će dovesti do povećane učinkovitosti i održivosti telekomunikacijske infrastrukture tvrtke, kao i olakšati implementaciju najboljih standarda korporativnog upravljanja".

Do danas je EBRD uložio više od 17 milijardi eura u Zapadni Balkan, od čega je većina podrška privatnom sektoru. Zapadni Balkan je prioritetna regija za EBRD, gdje Banka ostaje najveći institucionalni investitor.